Tekst objavljen: 23.09.2022 14:15        


Firme i domaćinstva u Evropi sve su više pod teretom cena gasa. Još nije razjašnjeno ko će zameniti Rusiju, do sada najvećeg snabdevača. Jedna nova analiza pokušava da predvidi budućnost

Da li će Sjedinjene Države postati glavni snabdevač gasa za Evropu?


Najvažniji izvor tečnog prirodnog gasa za Nemačku i Evropu najverovatnije će biti Sjedinjene Američke Države. To je rezultat naučne analize Instituta za energetsku ekonomiju Kelnskog univerziteta. Naručilac studije je savez energetske branše „Budućnost gas“.

U neposrednoj budućnosti će, prema rezultatima analize, gas iz Rusije biti nedostupan ili dostupan s ograničenjima, pa će sadašnje cene gasa tek 2030. dostići nivo iz 2018 – i to samo ako se potražnja bitno smanji.

U naučnoj studiji „Razvoj globalnih tržišta gasa do 2030.“ autori opisuju svoje viđenje razvoja snabdevanja gasom do kraja decenije nakon rata u Ukrajini i obustavljanja isporuke gasa.

Izazov fokusiranja na SAD

Godine 2021. ruski gas je imao udeo na nemačkom tržištu od 55 odsto. Transportovan je gasovodima. U međuvremenu Sjedinjene Američke Države su razvile veliki potencijal za transport tankerima prirodnog zemnog gasa(Liquefied Natural Gas, LNG).

Ipak, analiza kaže da bi fokusiranje na Sjedinjene Američke Države predstavljalo izazov: „U pogledu neposredne budućnosti bilo bi primereno da Nemačka ne izgubi iz vida nameravanu diverzifikaciju izvora snabdevanja“, zahteva Tim Keler koji je na čelu krovne organizacije branše „Budućnost gas“.

On u saopštenju za javnost dodaje: „Samo tako evropsko snabdevanje gasom može da bude stabilno i bezbedno. Za preorijentaciju je potrebna dugoročna strategija, koja jača diverzifikaciju snabdevanja tečnim gasom.“

Keler kaže da i Amerikanci očekuju jasne signale. „Samo ako naši američki trgovinski partneri steknu jasnu sliku o budućim perspektivama prodaje, investiraće neophodne sume u dodatne kapacitete za proizvodnju tečnog gasa.“

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Potražnja raste

Evropska potražnja za tečnim gasom će znatno porasti, navodi se u analizi. Za slučaj da se trajno prekine nabavka gasa iz Rusije, tri preostala gasovoda koji snabdevaju EU – iz Norveške, Azerbejdžana i Alžira – biće veoma opterećeni.

Moguć je samo ograničen rast količina gasa koje isporučuju te zemlje. Norveška može da povećava svoje isporuke do 2028, a onda će proizvodnja opadati. Uvoz iz severnoafričkih zemalja izvoznica verovatno će se smanjiti, jer će, zbog njihovog očekivanog privrednog rasta, porasti i njihove energetske potrebe.

EU će biti najvažnije tržište za SAD

U svim preispitanim scenarijima, uvoz iz Sjedinjenih Američkih Država bitno će se povećati u odnosu na godinu 2021. Ako ne bude trgovine gasom između Evropske unije i Rusije, udeo američkog gasa će se popeti na 40 odsto. Tako će se EU, pored Azije, pretvoriti u jedno od najvažnijih tržišta za tečni gas.

Nasuprot tome, količina tečnog gasa iz Katara ostaće ograničena. Verovatno ni dodatni uvoz iz Australije i Kanade neće biti značajan za evropsko tržište, pošto će ti izvoznici prvenstveno snabdevati azijsko tržište. Ali, dodatne količine bi mogle pomoći da se izbegne nestašica na svetskom tržištu. I manja potražnja bi mogla uticati na pad cena. To bi se postiglo elektrifikacijom, većom energetskom efikasnošću, proizvodnjom biogasa.

Tim Keler računa da će se situacija s cenama u odnosu na sadašnji nivo popraviti već 2024: „Brza izgradnja terminala za tečni prirodni gas u Evropi odstraniće uska grala za uvoz i izjednačiće evropske i azijske cene.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sjedinjene američke države gas evropa energetska kriza sankcije rusiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana