Tekst objavljen: 22.10.2019 14:55        


Holandija i Danska imaju najbolje penzione sisteme na celom svetu, pokazala je globalna studija koja je u fokus stavila način na koji nacije pripremaju stariji deo populacije na penzije

Gde su najbolji penzioni sistemi?

Kako prenosi Bloomberg, samo je tim dvema zemljama Melbourne Mercer Global Pensions Index za njihov nivo finansijske sigurnosti koju pružaju građanima u penziji dao ocenu A. Australija se našla na trećem mjestu s B+, dok su u top deset zemalja smeštene i Finska, Švedska, Norveška, Singapur, Novi Zeland, Kanada i Čile, koje su sve ocenjene s ocenom B.

U istraživanje je bilo uključeno 37 zemalja sveta u kojima ukupno živi dve trećine svetske populacije, a bilo je sprovedeno na osnovu 40 različitih parametara. Cilj je bio saznati vodi li penzioni sistem određene zemlje prema boljim finansijama penzionera, da li je on održiv i veruje li zajednica u njega, odnosno pruža li sistem stanovnicima sigurnost u njihovu finansijsku budućnost.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD našli su se na 14, odnosno 16. mestu s ocenom C+, a savetovano im je podizanje minimalne penzije za penzionere s niskim prihodima.

Japan je zauzeo 31. mesto, a ocenjen je s D, što označava “velike slabosti i/ili nedostatke koji bi se trebalo što pre rešiti”. Preporučuje se podizanje dobi za ulazak u penziju, s obzirom na rast životnog veka u državi.

Tajland se našao na samom dnu liste te bi trebalo da uvede minimalni nivo obavezne penzione štednje i poveća pomoć za najsiromašnije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
penzioni sistemi upoređivanje penzije penzioni sistem

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana