Tekst objavljen: 23.09.2022 15:45        


Švajcarska vlada je napravila nacionalni plan za uštedu energije koji predviđa različite mere, od najblažih do najrestriktivnijih

Kako izgledaju mere štednje u Švajcarskoj?


U Švajcarskoj, rast cene energenata ima ograničen uticaj u poređenju sa mnogim drugim zemljama zahvaljujući nižoj potrošnji i činjenici da je švajcarski franak cenjen kao valuta.

Uprkos tome, povećanje tarifa nastavlja da podstiče inflaciju, što bi u narednim mesecima moglo značajno da uspori ekonomiju zemlje.

U ovom momentu inflacija u Švajcarskoj je tri i po odsto, što je znatno manje od italijanskih osam odsto.

Švajcarska vlada je počela sa sprovođenjem kampanje u vezi sa uštedama energije koja će trajati sve do aprila 2023. godine pod nazivom "Oskudica je energije, nemojmo je rasipati", koja obuhvata savete građanima kako da štede energiju.

Profesor Marko Morozini sa Politehničkog fakulteta u Cirihu rekao je da je prva i najjednostavnija mera ona kojom se savetuju i pozivaju građani da štede energiju što više, kako struju tako i plin sa tehničkim i vrlo specifičnim savetima koje svako može da usvoji.

Sledeći korak su indikacije pojedincima i firmama, a naredni korak je ograničavanje korišćenja energije. Poslednja mera jeste ukidanje energije po satnicama, rekao je Morozini.

Švajcarska ne zavisi mnogo od ruskog gasa

Prema njegovim rečima, Švajcarska ne zavisi mnogo od ruskog gasa, on se koristi svega 15 odsto od ukupne potrošnje, jer su veliko bogatstvo zemlje hidroelektrane i atomska energija, tako da bi tehnički Švajcarska mogla da bude potpuno samostalna.

"Nažalost nije, jer je deo sistema evropskog tržišta energije i Švajcarska je ograničena obavezama koje ima, kupoprodajnim sistemom energije sa drugim zemljama", rekao je on.

Kuće u Švajcarskoj greju se toplotnim pumpama i po tome je ova zemlja na prvom mestu u Evropi, zatim na plin, daljinsko grejanje iz toplana, a mnoge zgrade i hoteli greju se pomoću pumpi koje rade zahvaljujući vodi iz jezera.

"Švajcarci imaju veliko poverenje u institucije, vladu i ministre i poverenje u čitav administrativni sistem, tako da veruju da ono što odluči vlada, jeste prava stvar", zaključio je profesor Morozini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Konkretne mere štednje

Vlada je donela konkretne mere koje podrazumevaju maksimalno grejanje u stanovima do 19 stepeni, dok se voda sme grejati do 60 stepeni. Zabranjeno je grejanje praznih zgrada, bazena i sauna.

Institut "Bek ekonomiks" smatra da će tenzije i cene na tržištu gasa i električne energije ostati veoma visoke još nekoliko meseci, da se može izbeći racionalizacija ili čak prekidi u snabdevanju električnom energijom. Ukoliko suprotno ovim pretpostavkama dođe do ozbiljne nestašice, recesija će biti neizbežna i u ovoj zemlji.

Državni sekretarijat za ekonomske poslove očekuje da će švajcarska privreda trpeti više nego što se očekuje zbog usporavanja globalne ekonomije.

Ono što je interesantno, u ovoj zemlji podaci o potrošnji struje i gasa nisu dostupni federalnoj kancelariji za energetiku u kratkom vremenskom periodu, bez obzira na to što operateri svakodnevno mere potrošnju. Potrebno je da prođe nekoliko meseci ne bi li se došlo do podatka koliko je struje potrošeno, na primer u junu.

Situacija je još komplikovanija kada se radi o gasu. Podaci se sakupljaju jednom godišnje pa će u Švajcarskoj do kraja godine biti uveden novi način prikupljanja ovih podataka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
švajcarska štednja struje energetska kriza ekonomska kriza mere štednje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana