Tekst objavljen: 24.05.2019 11:05        


Domaće tržište organske hrane još je u fazi nastajanja, ali je važno naglasiti da se proizvodnja intenzivno razvija i trenutno postoji oko 6.000 poljoprivrednih proizvođača koji se bave organskom proizvodnjom u Srbiji, izjavila je danas generalna sekretarka Serbia Organica na panelu "Organska ishrana - zdravlje ili mit" u Beogradu.

Organska proizvodnja sve popularnija, preko 6 hiljada proizvođača trenutno u Srbiji

Ona je istakla da se organskom ishranom smanjuje unos toksičnih hemikalija u organizam, izbegavaju genetski modifikovani organizmi, smanjuje se količina aditiva i boja i povećava količina vitamina, minerala i antioksidanata.

Biljke i životinje u organskoj proižvodnji uzgajaju se prirodnim procesima, tako da se u organskom mleku i mlečnim proizvodima nalazi 50 posto više nutritivno poželjnih omega tri masnih kiselina.

Istraživanja pokazuju da korišćenje organskih mlečnih proizvoda utiče na smanjenje pojave ekcema, astme i drugih bolesti kod dece mlađe od dve godine, objašnjava profesorka Poljoprivrenog fakulteta u Beogradu Snežana Oljača i preporučuje majkama da organsko mleko uključe u ishranu svog deteta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ciljevi organske poljoprivrede je održavanje harmonije u prirodi, čuvanje i poboljšanje kvaliteta i zdravlja zemljišta, vode i biljaka, rečeno je na današnjem panelu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija organska proizvodnja organska hrana poljoprivreda 6000 proizvođača organska srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana