Tekst objavljen: 02.12.2022 12:55        


Predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel potvrdio je u sredu da su manja povećanja kamatnih stopa verovatno pred nama, iako on smatra da je napredak u borbi protiv inflacije nedovoljan

Pauel potvrdio da će biti još povećanja kamatnih stopa

Ponavljajući nedavne izjave drugih zvaničnika centralne banke i komentare na novembarskom sastanku Feda, Pauel je rekao da smatra da je centralna banka u poziciji da smanji veličinu povećanja stopa već sledećeg meseca, tj. sa očekivanih 0.75% na 0.5%.

Ali, je upozorio da će monetarna politika verovatno ostati restriktivna neko vreme dok se ne pojave stvarni znaci napretka u pogledu inflacije.

„Uprkos nekim obećavajućim razvojima, pred nama je dug put u obnavljanju stabilnosti cena“, rekao je Pauel.

Predsedavajući je ukazao da monetarnim potezima kao što su povećanje kamatnih stopa treba vremena kako bi se osetili efekti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Ima smisla umanjiti tempo povećanja stope kako se približavamo nivou koji će biti dovoljan da smanji inflaciju“, dodao je on. „Vreme za ublažavanje tempa povećanja stope moglo bi da dođe odmah nakon sastanka u decembru.”

Investitori su pozitivno reagovali na ove komentare. Dov Džons je skočio 2,18%, da bi prekinuo niz od tri dana sa uzastopnim padom. Tehnološke akcije su prošle još bolje, a Nasdak je porastao za 4,41%.

Mnogi investitori su se plašili da će predsednik Fed-a biti hawkish uprkos nedavnom ublažavanju finansijskih uslova. Upravo nedostatak takvog stava je ulio novi optimizam na tržište kapitala.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
analiza berza SAD federalne rezerve džerom pauel kamatne stope povećanje kamatnih stopa inflacija senzal capital

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana