Tekst objavljen: 14.11.2019 15:25        


Krediti privredi su, prema poslednjim raspoloživim podacima za septembar ove godine, porasli za 11,6 odsto, a krediti stanovništvu za 9,3 odsto međugodišnje, izjavila je danas direktor Odeljenja za monetarnu analizu i izveštavanje NBS Mirjana Miletić

Rastu krediti: Više pozajmica privredi i građanima

To govori o pozitivnim trendovima u kreditnoj aktivnosti u Srbiji, još od 2015. godine, rekla je Miletić na predstavljanju novembarskog Izveštaja NBS o inflaciji.

Struktura kreditne aktivnosti je, kaže, pogodna je za održivi privredni rast navodeći da o tome svedoči rast investicionih kredita kod privrede, pri čemu su, ukupno posmatrano, krediti u privatnom sektoru rasli po stopi od 10,4 odsto.

"Činjenica je da je u prvim godinama kreditna aktivnost dolazila od stanovništva ali u poslednje vreme, odnosno od drugog tromesečja ove godine, veći pozitivan doprinos potiče od kredita privredi", navela je MiletićIako je reč o dvocifrenoj stopi rasta kreditne aktivnosti, ona nije rizična sa stanovišta obezbeđenja cenovne i finansijske stabilnosti, poručuju iz Narodne banke Srbije.

Učešće kredita u BDP, dodaju, relativno je stabilno što znači da kreditna aktivnost raste u skladu sa rastom ključnih makroekonomskih indikatora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kada je reč o kreditima stanovništvu, ključni rast u ovoj oblasti potiče od kredita namenjenih za potrošnju, ali raste i doprinos stambenih kredita. Što se tiče problematičnih kredita, prema odgovoru banaka, oni nisu više faktor koji je ranije delovao na pooštravanje kreditnih standarda.

Prema poslednjim podacima za septembar ove godine, kamatna stopa na nove dinarske kredite privredi u proseku je iznosila 4,4 odsto, a na kredite stanovništvu 9,6 procenata.

Od maja 2013. godine, kamata na kredite privredi je smanjena za 12 procentnih poena, a na kredite stanovništvu za 11 procentnih poena.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije građani privreda krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana