Tekst objavljen: 26.01.2015 16:32        


Na današnjoj konferenciji za štampu, na kojoj je trebalo da se da neko rešenje za građane koji su se zadužili u švajcarcima, nije rečeno ništa. NBS će sa banakama o tome razgovarati na sastanku naredne sedmice.

Svi peru ruke po pitanju švajcarca

NBS pravi sistem medijacije, a to je ništa drugo nego davanje svojih resursa zavađenim stranama.

Narodna banka Srbije kaže da su građani sami krivi što su se zadužili u inostranoj valuti i svako treba svoj problem da rašava sa bankom u kojoj je podigao kredit. Svaki kredit je priča za sebe.

Poslovne banke takođe tvrde da nisu odgovorne, jer su klijente suočile sa mogućim rizikom zaduživanja u inostranoj valuti.

U slučaju švacarca svi peru ruke. Svi su se izvukli iz priče, a ovo je socialno pitanje, a ne finansijsko.
Preko 22000 kredita u švajcarcima ostaje tema o kojoj niko neće da komentariše i niko nije odgovoran.

Rata po kreditu dospeva, a klijenti su u panici jer neće moći da plate istu.
Građanima ostaje samo da se nadaju da če kurs švajcarca pasti u narednom periodu i da će im banke dati neke olakšice ili duži rok otplate.

Konverzija možda i nije rešenje baš zbog nestabilne situacije na međunarodnom berzanskom tržištu. Pitanje švajcarca ostaje po strani, da li će se doći do nekog rešenja na sledećem sastanku ili je to samo još jedna formalnost.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

10 komentara

  1. User image
    gaga 27.01.2015 10:11

    Da svi peru ruke i svi ce se ovajditi samo ce gradjani propasti, ali koga briga, kako rece prvi covek ove jadne I bedne zemlje (koju bankari drze u saci), rec je o malom broju ljudi. Sta je premijera briga za 100.000 SVOJIH gradjana. Tako im I treba kada su se "kockali" I drznuli, gle cuda, da uzmu kredit za krov nad glavom! Sramota!

  2. User image
    DON CHF 27.01.2015 12:17

    Prvo: svaki građanin pre nego što se zadužio projektovao je da će u tom vremenskom periodu moći da izdvoji toliko chf (iako mu je zarada dinarska) kolika mu je rata , pažljivo pročitao i potpisao ugovor
    Drugo: kamata je bila duplo niža nego za kredite u eurima
    Treće: da je kojim slučajem chf devalvirao, na jedan cent npr, nijedan građanin se ne bi solidarisao sa bankom ili državom
    Četvrto: što bi ostatak građana kroz poreze , akcize i takse podmirivao vaš rizik
    Bravo za Jorgovanku.

  3. User image
    Vesna 27.01.2015 13:22

    Nijedan stanovnik ove države nije mogao u trenutku podizanja kredita predvideti da će nsposobna vlast 2014.godine drznuti se da smnanjuje ionako mizerne plate zaposlenima. Jer ih velika većina nema radni staž, nije podizala kredite pošto žive kao paraziti na račun rada i plata naroda, niit živi od svoje zaslužene zarade.
    Tačka.

  4. User image
    Draško Drašković 27.01.2015 13:32

    Sve stambene kredite kod kojih prodavac stana nije dobio na ruke švajcarske franke nego evre treba pravno tretirati kao kredite u evrima, što oni zaista i jesu. Naime, prodavci su navodno dobili na račun franke koje su morali odmah, na licu mesta da zamene za evre. Tačnije, banke su im izvršile tu zamenu. Da su oni dobili franke na račun ili na ruke svejedno, oni bi otišli u menjačnicu i po povoljnijem kursu od bančinog dobili više evra. Kakvo je to prispeće novca, bez obzira o kojoj valuti je reč, a da se taj novac ne može podići i, u slučaju potrebe, zameniti tamo gde to vlasnik tog računa hoće, što će reći tamo gde je to za njega najbolje, a u svakoj menjačnici je to bolje nego u bilo kojoj banci.



    Dakle, jasno je da je reč o najordinarnijoj prevari! Da zlo i bruka banaka bude još veća, kupac je zbog takvih "zamena" franaka u evre morao još prodavcu da doplati, tj. da uplati na njegov račun razliku između one sume koje bi prodavac dobio da je franke prodao menjačnici i sume koje je dobio od banke!? To je sve svima poznato i lako dokazivo jednom kratkotrajnom kontrolom izvršenih novčanih transakcija prilikom realizacije svakog stambenog kredita "u švajcarskim francima".



    Čudno je samo da niko ne govori i ne piše o ispravljanju takve očigledne nezakonitosti i finansijske mahinacije, uz neizbežno i finansijsko kažnjavanje banaka, koje su pribegle takvim nemoralnim radnjama. Drugo, jasno je samo po sebi da je nedopustivo i nečasno da glavnica posle i pet i više godina urednog otplaćivanja poraste, bude veća nego što je bila na početku, pre prve dospele rate. Šta je zelenaštvo, ako to nije!? Nemoralno je tvrditi da građane niko nije terao da uzimaju takve kredite, da uvek postoji rizik i to bilo koja strana valuta da je u pitanju. Građane je terala na to ekonomska kriza, pokušaj izlaska iz podstanarskog stanja i nikako oni nisu i ne mogu biti ravnopravni u tom ugovornom odnosu sa bankama i iz drugih razloga. Ne treba da pominjem načelo jednakih vrednosti davanja iz Zakona o obligacionim odnosima, to već svi znaju. Na kraju, čak i da sve to nije tako, oni nisu ni dobili kredit u traženoj valuti nego u evrima, kao što sam gore pokazao. Onda treba da ga tako kako su ga dobili tako i vrate! Sve drugo, grejs period, produžavanje ukupnog roka otplate kredita je samo nova nepravda prema korisnicima istih, i to opet sa državnim blagoslovom i pokroviteljstvom.



    S poštovanjem i uvažavanjem,





    Draško Drašković

    JMBG: 1212962890025

    ul. Antuna Urbana 11/1

    Novi Sad

    mob. tel.: 060/5060-341



    P.S. Gornji tekst sam 26. 1. 2013. godine poslao e-mail-om kabinetu guvernera NBS i guverneru NBS i udruženju bankarskih klijenata "Efektiva". Od ovih drugih nije bilo odgovora, a od Jorgovanke Tabaković: "Zahvalna sam vam izuzetno na ovom pismu.

    Niko do sada nije pomenuo ovo o cemu govorite - da je u stvari rec o evrima?!



    Svaka informacija potkrepljena dokazima mi je izuzetno znacajna.



    Jos jednom vam se zahvaljujem i pozdravljam vas.



    Jorgovanka".


    I još da napomenem da sam na nekoj emisiji danas na RTV-u čuo da dve banke, nisu pomenute po nazivu, jedne godine, opet nisu rekli koje, nisu u svojim poslovnim knjigama uopšte imale evidentirane bilo kakve stambene kredite u švajcarskim francima!?

  5. User image
    Zoran 27.01.2015 14:04

    Svako ko se zaduzivao u svajcarskim francima za kupovinu stana polazio je od toga ce kurs biti stabilan i da ce odnos njegovih mesecnih primanja biti u tom pribliznom odnosu.
    Niko nije mogao da pretpostavi da ce neko da stvara vestacke krize koje ce se odraziti i na nase trziste deviza. Tada je krenuo prvi skog pada vrednosti dinara i naravno tu cenu placali su korisnici kredita u svajcarskim francima i evrima. Neki nasi EKSPERTI za finansije su nam u tom periodu predvidjali cak i korist od te krize.
    Najnoviji skok vrednosti franka je po drugi put iznenadno ojacao u odnosu na nas dinar i opet tu cenu treba da placaju korisnici zaduzeni u ovoj valuti.
    Pocetna rata od 23.000,0 dinara na pocetku 2008. godine je 2011. godine dostigla 47.000,0 dinara a po sadasnjem prodajnom kursu ce izaci rata na preko 60.000,0 dinara.
    Kako klijent po preporuci guvernerke moze da sa bankom resava svoj finansijski problem. Oce li banka da se smiluje na muke svojih klijenata pa da im oprosti neka potrazivanja ili ce se drzati klauzula iz ugovora i nastaviti dalje.
    Drzava preko NBS bi po meni morala da se ukljuci u ove finansijske stvari jer nije korektno da samo jedna /slabija/ strana iz ugovora na svojim plecima nosi efekte finansijskih zakulisnih radnji centara moci vec i banke i drzava bi trebali da deo toga preuzmu na sebe.

  6. User image
    DON CHF 27.01.2015 15:44

    Država građanima garantuje štednju do 50000€. Svi oblici kreditnih zaduživanja nisu u ingerenciji države , nego kreditnih obveznika ponaosob.
    Stanovništvo je otkupljivalo državne stanove devedesetih godina za 20 DEM. Nijedan građanin se nije bunio i platio tržišnu vrednost. Isto tako, da je chf devalvirao i da je rata smanjena sa 23000 na 2300 dinara, sigurno nijedan od kreditnih obveznika ne bi digao glas da se odriče razlike u korist države.
    Jedno je pravilo: kada izgubiš na kockanju, vraćanja novca nema.
    Zaleteli ste se, izgubili i kraj. To je život. Da bi neko dobio, neko mora i da gubi.
    Nisam član SNS-a , ali podržavam Jorgovanku.

  7. User image
    Korisnik CHF kredita 27.01.2015 18:01

    Poštovani, većina stvari o kreditima je već rečeno.Međutim nisu rečene mnogo drugih stvari koje se nas dotiču i kao korisnike kredita (ukupno) bez obzira na valutu, a kao i građane.

    Prvo, svi smo upoznati šta se dešava sa bankama koje su POKRADENE.Rizik tih nazovi kredita nisu snosili korisnici kredita, već je prebačeno na teret naroda.Ko je nas sve-ukupno pitao da nam se okači teret takvih malverzacija.Hoću da podsetim samo kakvi su instrumenti obezbeđivanja stambenih kredita, odnosno koliko košta građanina da uđe u igru sa stambenim kreditom.Jednostavno kada se sve stavi na jednu gomilu, banka ne može da pukne.A pukle su.I šta sada.Ne vidim de se ikome od njih pleni ili bilošta drugo dešava.I ja bih voleo da imam jedan čamac za odmor, a tek jahtu....Oprostite, nisam u mogućnosti, plaćam kredit.
    Sledeća stvar, molim Vas podsetite me ako grešim.Prebirao sam po dokumentaciji stambenog kredita.Nisam uspeo da nađem (a i ne sećam se da je toga papira i bilo), šta je to osiguranje kod NKOSK.Jednosatvno ja nemam ugovor gde piše šta se podrazumeva kod osiguranja kredita kod NKOSK.Šta smo mi to osigurali.Koje su dužnosti NKOSK, a šta korisnik ima od toga.Jedino sam pronašao uplatnicu na kojoj i nije mala cifra.Ponavljam još jednom, i ispravite me ako nisam u pravu.Ugovor o osiguranju kredita, gde su taksativno nabrojane prava i obaveze obe strane (NKOSK - korisnik kredita) nisam našao.Plašim se da i sve to u vezi NKOSK nije baš na nazdravijim (čitaj) legalnim osnovama.
    I na kraju, čini mi se da su g. Jezda i g-đa Dafina bili pravi amateri u odnosu na nekadašnje, a i sadašnje EKSPERTE.Zaista su ekspertski odradili narod.

  8. User image
    Jovan Mitrovic 27.01.2015 22:44

    Sud: Javnost
    Tužioci: Banke koje po svojim izjavama zastupa NBS
    Odbrana: Nema
    Građani Srbije, morate biti svesni da Vas nikada država nije štitila. Ovde država postoji samo da bi što više otela para i omogućila drugima da otmu još više. Ova država nikada nije stala uz građane od devedesetih pa do danas. Deo građana je prepustila hrvatima a drugi deo muslimanima. A sada zlostavlja sopstvene građane.
    Molim građane koji su imali sreće pa nasledili kuće i stanove da se uzdrže od komentara jer nisu merodavni da komentarišu. Dobili su sve na gotovo.
    Niko ne traži da se iz budžeta i poreza finansira bilo šta u ovim događajima sa kursom švajcarskog franka. Tu prevaru sa kreditima u bilo kojoj valuti treba da plate isključivo i samo banke. Građani koji su uzeli stambene kredite pre 7 godina, do sada su uplatili skoro ceo iznos glavnice. E sada što banke imaju svoj metod i način rasknjižavanja uplate rate to je druga, zaista kriminalna priča. To znači da banke ne gube skoro ništa ma šta nam one pričale i dokazivale. Drugo, nijedan građanin nije na ruke dobio ni eure ni švajcarce, već samo dinare ! Dinare treba banci i da vrati. Problem je samo u tome što su banke za obračun koristile neke "bodove" (čitaj eure ili franke) a to im nije trebalo biti dozvoljeno. NBS se samo lažno zalaže za dinar. Pa ako se već toliko zalaže neka donese zakon da svi krediti mogu biti samo u dinarima. Pa po cenu odlaska svih banaka sa tržišta. To je urađeno u Mađarskoj i nešto ne vidim da su banke otišle iz Mađarske. Ali od toga ovde nema ništa jer ova država mrzi svoje građane.

  9. User image
    Orix 28.01.2015 0:22

    Don Chf
    Molim te ne lupaj i spamuj.Jedini si koji je dva puta komementarisao. Ne budi zajedljiv, a sad cu da odgovorim na tvoje famozno pitanje dal bi se bunili da je obrnuto, svajcarac oslabio. Da bunili bi se, a jel znas zasto? Zato sto u tom slucaju banka povecava kamatu za onoliko koliko je oslabio svajcarac ako ne i vise. Sad se vrati na svoj salter u banci osmisli svoj treci komentar.

  10. User image
    gaga 28.01.2015 10:00

    Gaga iz prvog komentara, gospodinu DON CHF. Svako ima pravo na svoje misljenje i svako snosi odgovornost za svoje odluke. Mi bednici koji od drzave nismo kupili stanove za 20 DEM niti ih nasledili, drznuli smo iz cistog hira da kupimo stan na kredit u CHF. Dakle mi I te kako snosimo odgovornost za svoje odluke, niko od nas ne trazi ni dinara iz budzeta (vaseg dzepa) vec samo da nas drzava, koja nam je navodno osigurala kredite kod Nacionalne korporacije (čuj nacionalne), zaštiti od zelenašenja banaka.Ukoliko je država to osigurala, a jeste i debelo naplatila (3.000 evra - meni), pa kakva je država koja osigurava kockarske transakcije???? Da li je to odgovorna država, kada se svi pozivate na odgovornost???? Kako to da Jorgovanku niste prozivali kada nam je svima uzela silne pare za sanaciju propalih banaka, Agro, Univerzal, Srpska..... Da bili smo svesni rizika, ali ovo nije rizik ovo je elemenetarna nepogoda i pri tom MI DUŽNICI nismo nista krivi, nismo mi svojim činjenjem doveli do toga. Kamate na CHF nisu bile duplo nize (konkretno moja 5,1%), tako da svi Vaši argumenti padaju u vodu. I za kraj imam samo jedno pitanje za Vas DON CHF, hoće li vama biti bolje, ukoliko nama bude gore. Malo vise empatije, malo manje zluradosti po sistemu "da komšiji crkne krava". A o Jorgovanki "koja se češlja dok mi gorimo", ne želim vise ni jednu reč reći, jer sam na žalost lepo vaspitana. Inače........

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kreditu u švajcarcu švajcarac kurs nbs banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana