Tekst objavljen: 27.03.2023 13:40        


Vrednost kompanije „Tviter” manja je od polovine iznosa koji je Ilon Mask platio kada ju je 2022. kupio

Tviter vredi upola manje od kada ga je Mask kupio


Na osnovu procurelog memoranduma koji je Mask poslao zaposlenima u „Tviteru”, procenjuje se da firma sada vredi oko 20 milijardi dolara, što predstavlja pad sa 44 milijarde dolara.

Nagli pad vrednosti kompanije došao je nakon što ju je Mask kupio, zbog čega je nekoliko velikih oglašivača napustilo tu platformu, i nakon što je jedan od najvećih investicionih kompanija „Fideliti”, najveći pojedinačni akcionar kompanije, smanjio svoj udeo u vlastništvu za 56 odsto.

Mera vrednosti „Tvitera” zasnovana je na kupovini stok grantova od strane zaposlenih, koje se ne mogu prodati do određenog vremenskog roka, za razliku od kupovine akcija, a stok grantove stručnjaci najčešće opisuju kao način da se zaposleni podstaknu da kupuju deonice kompanije u kojoj rade, kako bi ih prodali za gotovinu nakon što im vrednost poraste, prenosi Gardijan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Grantovi „Tvitera” mogu se, uz procenu treće strane, prodati tek nakon šest meseci nakon kupovine.

U memorandumu zaposlenima koji je procureo, navodi se da je kompanija oko četiri meseca bila bez novca, nakon čega je došlo do velikih otpuštanja, kada je broj zaposlenih u kompanija pao sa oko 7.500 na oko 2.000, preneo je Tanjug.

Navodno, Mask je u memorandumu naveo da ''vidi jasan ali težak put do toga da se vrednost kompanije proceni na 250 milijardi dolara'', što implicira da on nastoji da desetostruko poveća cene akcija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vrednost tvitera pad vrednosti tvitera tviter ilon mask društvene mreže

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana