Tekst objavljen: 19.11.2018 13:00        


Protekla trgovačka sedmica donela je blagi rast domaćeg tržišta akcija i solidan ukupan promet od 1,3 milijarde dinara (11 miliona evra), zahvaljujući državnim obveznicama. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je nevelikih 0,2 odsto na 745,7 poena.

Aerodrom "Nikola Tesla" dominirao trgovanjem

Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) je bio ubedljivo najprometnija akcija sa realizacijom od 69,3 miliona dinara, mahom u rasponu 1.700-1.705 dinara. Ova kompanija je objavila i zvanične devetomesečne rezultate poslovanja koji su pokazali nastavak trenda iz prethodnog dela godine. Poslovni prihod kompanije porastao je 11,4 odsto, dok je neto dobit skočila 3,1 odsto na 2,8 milijardi dinara.

Među prometnijim akcijama bilo je i Jedinstvo iz Sevojna (JESV) koje je ostvarilo promet od 9,3 miliona dinara uz blagi rast cene na 5.052 dinara. Ovo je direktna posledica odluke same kompanije da obnovi program sticanja sopstvenih akcija nakon što je nedavno poništila skoro devet odsto akcija iz vlastitog portfelja. Jedinstvo je takođe izvestilo da je u prvih devet meseci zabeležilo rast nekonsolidovanih prihoda i dobiti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Solidan promet od 4,3 miliona dinara zabeležio je Impol Seval (IMPL), uglavnom na nivou od 3.150 dinara, premda je akcija nedelju okončala na 3.002 dinara. Messer Tehnogas (TGAS) se spustio na najniži nivo u više od godinu dana, oslabivši na nedeljnom nivou 2,3 odsto na 10.750 dinara. Naftna industrija Srbije (NIIS) je registrovala skroman promet od 3,3 miliona dinara uz blagi rast vrednosti na 688 dinara. NIS je objavio odlične rezultate poslovanja za prvih devet meseci: dobit je porasla osam odsto na 21,7 milijardi dinara, a kompanija očekuje krajnji rezultat od blizu 30 milijardi dinara do kraja godine.

Gubitnik sedmice bio je građevinar Energoprojekt holding (ENHL) koji je pao na novi višegodišnji minimum od 650 dinara uz skromno trgovanje od 1,8 miliona dinara. Kompanija je prošle sedmice objavila nekonsolidovane rezultate poslovanja, a u izveštaju je napomenuto da je nastavljen slab trend ugovoranja poslova na ino tržištu s obzirom da je dostignut nivo tek od 26 procenata od plana.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana