Tekst objavljen: 27.03.2023 12:10        


Nakon tri vezane sedmice rasta, domaće tržište akcija zabeležilo je pad koji je propraćen smanjenim intezitetom trgovanja

Belex pao prvi put od februara, prometi utanjili


Ova korekcija došla je pre svega zahvaljujući Naftnoj industriji Srbije (NIIS) koja je pretrpela prvi sedmični pad u tekućoj godini. Ukupan promet na tržištu iznosio je tek 107,3 miliona dinara (0,9 miliona evra), dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio 0,7 odsto na 891,2 poena.



Najprometnija akcija bilo je Dunav osiguranje (DNOS) koje je zabeležilo promet od 10,5 miliona dinara uz blagi rast cene od 0,4 odsto na 1.182 dinara. Najveći deo prometa ostvaren je na nivou od 1.200 dinara, iznad koga se ova akcija poslednji put nalazila sredinom oktobra prošle godine. Dunav je prošle godine prema preliminarnim podacima ostvario dobit od 1,3 milijarde dinara, što je skoro upola slabije u odnosu na prethodnu godinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Akcije Naftne industrije Srbije zabeležile su prvu sedmičnu korekciju faktički od početka novembra kada je kompanija objavila odlične devetomesečne rezultate poslovanja. NIS je u sedmici oslabio 1,8 odsto na 762 dinara uz promet od svega 3,7 miliona dinara. Veliki pad investicione aktivnosti na NIS-u u velikoj meri je posledica previranja na svetskom finansijskom tržištu koja su cenu sirove nafte spustile na momente nadomak nivoa 70 dolara po barelu gde se poslednji put nalazila krajem 2021. godine.

Akcije Messer Tehnogasa (TGAS) blago su se spustile na 13.261 dinar uz promet od 2,8 miliona dinara, dok je gornjomilanovački Metalac (MTLC) pao 3,3 odsto na 1.620 dinara uz realizaciju od 1,4 miliona dinara. Akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) blago su ojačale na 1.865 dinara uz promet od 1,6 miliona dinara, dok su se prioritetne akcije Philip Morris-a (DINNPB) ponovo vratile iznad nivoa od 7.000 dinara, ali uz minoran promet.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze nedeljni izveštaj sa berze momentum belex

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana