Tekst objavljen: 02.08.2021 15:45        


Domaće tržište akcija tokom jula zabeležilo je blagi pad vrednosti, što je prva negativna mesečna promena indeksa u ovoj godini nakon januara

Belex u julu prekinuo petomesečni uzlazni trend


Ukupan promet na tržištu iznosio je 1,7 milijardi dinara (14,5 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio pola procenta na 775,7 poena. Ova korpa najlikvidnijih akcija od početka godine beleži pozitvan prinos od 3,6 odsto.



Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je ostvarila promet od 28,1 milion dinara uz pad cene od 1,5 odsto na 601 dinar. Obične akcije Komercijalne banke (KMBN) registrovale su trgovanje vredno 21,1 milion dinara uz nepromenjenu cenu na mesečnom nivou, dok je Messer Tehnogas (TGAS) porastao 3,6 odsto na 14.500 dinara uz realizaciju od 20,9 miliona dinara.

Dobitnike je predvodilo Jedinstvo iz Sevojno (JESV) koje je skočilo 6,3 odsto na novi višegodišnji maksimum od 8.500 dinara. Pored Tehnogasa, na listi dobitnika našle su se i prioritetne akcije Philip Morrisa (DINNPB) sa skokom od 2,8 odsto, te akcije Impol Sevala (IMPL) koje su porasle 1,3 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Najveći gubitnici bili su vlasnici prioritetnih akcija Komercijalne banke (KMBNPB) koje su se spustile 6,8 odsto na 1.120 dinara, dok su pored NIS-a blagu negativnu promenu registrovale akcije Metalca (MTLC) koje su mesec zaključile na nivou od 1.900 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex Beogradska berza vesti sa berze momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana