Tekst objavljen: 24.09.2018 10:19        


Domaće tržište akcija protekle sedmice je zabeležilo rast vrednosti od 1,3 odsto, mereno indeksom Belex15, što je najsnažnija nedeljna stopa rasta u proteklih nekoliko meseci. Ukupan promet iznosio je 1,08 milijardi dinara (9,1 milion evra), i njemu su u velikoj meri doprinele državne obveznice.

Oporavak Belexa nakon dve sedmice pada

 Ponovo je Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) bio najprometnija akcija, ovaj put sa realizacijom od 27,1 milion dinara. Aerodromom se trgovalo u cenovnom rasponu 1.683-1.700 dinara, ali je gro prometa ostvareno na nivoima oko 1.690 dinara. Kompanija je u petak izvestila da je zvanično uknjižila i poslednju dokapitalizaciju u korist države kojom je broj akcija povećan za 0,42 odsto.

Posle dužeg vremena, među prometnije papire se svrstao vranjski Alfa plam (ALFA) sa realizacijom od 22,6 miliona dinara. Najveći deo ovog prometa ostvaren je u petak kada je akcija išla i do 36.000 dinara, što je poslednji put viđeno u aprilu ove godine. Naftna industrija Srbije (NIIS) je blago ojačala na 684 dinara, uz skroman promet od 8,6 miliona dinara. Cena sirove nafte tipa Brent, od koje u velikoj meri zavisi finansijsko poslovanje ove kompanije, nastavila je lagani oporavak, a u petak je na momenat bila preko 80 dolara po barelu.

Gornjomilanovački Metalac (MTLC) je bio dobitnik sedmice, skočivši 7,1 odsto na 2.110 dinara uz promet od 3,5 miliona dinara. Ovo je najviši nivo Metalca od novembra 2017, i ponovo se nalazi u plusu u tekućoj godini. Komercijalna banka (KMBN) se vratila iznad nivoa od 1.900 dinara uz promet od 2,3 miliona dinara, koji bi bilo daleko veći da nije bilo oskudne ponude. Akcijama ove bankarske ustanove se trenutno trguje na nivou od 48 procenata njene knjigovodstvene vrednosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana