Tekst objavljen: 28.03.2017 15:21        


Nemački poslovni moral dostigao je u martu najviši nivo u poslednjih skoro šest godina, što ukazuje na to da su menadžeri kompanija u najvećoj evropskoj ekonomiji smanjili zabrinutost od opasnosti porasta protekcionizma i neizvesnosti oko ovogodišnjih izbora u Nemačkoj.

Poverenje nemačkih menadžera na najvišem nivou od 2011.

Ekonomski institut iz Minhena, na osnovu redovnog mesečnog istraživanja i statičkog uzorka od 7.000 firmi, objavio je iznenađujuće jak indeks poslovne klime koji je porastao na 112,3 poena u martu sa revidiranih 111,1 poen, zabeležen u februaru.

Ovaj pokazatelj premašio je i najveće prognoze i nalazi se na najvišem nivou od jula 2011. godine, dok su analitičari okupljeni oko Reuters-a očekivali nivo od 111 poena. Na dobar rezultat uticalo je poboljšanje klime u proizvodnji, građevinarstvu i maloprodaji.

Indikatori optimističnog sentimenta podržani su i nizom jakih ekonomskih podataka objavljenim ranije ovog meseca koji ukazuju da je nemačka privreda imala snažan početak 2017. godine.

Nemačka industrijska proizvodnja porasla je više nego što se očekivalo u januaru, dok je porast uvoza premašio snažan rast izvoza u tom mesecu. Ovo ukazuje na ubrzanje stope rasta u prvom kvartalu 2017. godine nakon što je nemačka privreda porasla 0,4 odsto u poslednja tri meseca 2016. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana