Tekst objavljen: 11.08.2017 11:44        


Nemačka kompanija koja se bavi proizvodnjom proizvoda za ličnu higijenu i domaćinstvo, Henkel, objavila je rezultate poslovanja za drugi kvartal u kojem je neto dobit porasla 10,3 odsto na 631 milion evra.

Usporen rast prodaje Henkela, akcije pale 4%

Dobit po akciji je dostigla 1,44 evra dok je u istom periodu prethodne iznosila 1,3 evra. Prihodi od prodaje su ostvarili nominalni rast od 9,6 odsto na 5,1 milijardu evra, dok je organski rast iznosio 2,2 odsto, uz najveći doprinos segmenta proizvoda za pranje veša, lične i kućne higijene.

Organski rast prodaje predstavlja najslabiji rezultat kompanije u poslednjih osam godina, i našao se na donjem pragu godišnjih očekivanja projektovanih od strane uprave. Analitičari su očekivali stopu organskog rasta od 3,2 odsto.

Prema mišljenju analitičara Henkel bi morao da bude aktivniji na polju akvizicija kako bi dostigao svoje ciljeve do 2020. godine zbog intezivne konkurencije i otežanih uslova na tržištu robe široke potrošnje.

Kompanija je zadržala prognozu organskog rasta prodaje u celoj 2017. godini u rasponu od 2 do 4 odsto, očekivanu marginu operativne dobiti od preko 17 odsto, te očekivanu stopu rasta dobiti po akciji u rasponu 7-9 odsto. Akcije Henkela na jučerašnjem trgovanju oslabile su 4,1 odsto na 114,5 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana