Tekst objavljen: 21.05.2018 11:46        


Nacionalna avio-kompanija, Air Serbia, zabeležila je veliki pad broja putnika na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" (AERO), nakon što je preduzela nepopularne mere štednje, te smanjila broj linija.

Veliki pad broja putnika Er Srbije u 1Q

Prema kvartalnom izveštaju o poslovanju koji je objavio Aerodrom, nacionalna avio-kompanija je zabeležila udeo u prometu putnika od svega 40 odsto u odnosu na 47 procenata registrovanih prošle godine. Iako to nije precizirano u izveštaju, može se izvesti zaključak da je broj putnika u periodu januar-mart pao za 12 procenata, u inače najbolje prvom kvartalu za ovu kompaniju od dolaska Etihada, na 453.859. Broj avio-operacija kompanije u istom periodu dostigao je 5.800 što je osam odsto slabije u odnosu na isti period prošle godine. U isto vreme, strani avio-prevoznici beleže rast prometa, te trenutno beleže udeo u broju putnika od oko 60 procenata i drže oko 51 odsto svih avio-operacija.

Budući koncesionar Aerodroma "Nikola Tesla", francuska firma Vinci Airports, planira da Air Serbia zadrži udeo na tržištu između 40 i 46 procenata. Air Serbia se suočava sa sve intezivnijom konkurencijom, pre svega od strane niskotarifnih avio-prevoznika. Takođe, indirektna konkurencija dolazi i sa niškog aerodroma "Konstantnin Veliki" koji takođe opslužuje niskotarifne avio-kompanije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana