Tekst objavljen: 20.05.2019 9:45        


Posle tri vezane sedmice pada, domaće tržište akcija zaustavilo je silazni trend, nevelikim rastom na nedeljnom nivou od 0,1 odsto. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, dostigao je nivo od 732,1 poen. Ukupan promet na tržištu iznosio je skromnih 288,9 miliona dinara (2,4 miliona evra).

Zaustavljen pad BELEX-a, Alfa plam dominirao trgovanjem

Ubedljivo najprometnija akcija bio je Alfa plam (ALFA) koji je ostvario promet od 109,3 miliona dinara, uglavnom na ceni od 32.000 dinara. Vlasnika je promenilo, mahom u jednoj transakciji, 1,9 odsto akcija, i to dve sedmice nakon što je uprava predložila ukidanje dividende. Kompanija je proteklih godina isplaćivala akcionarima dividendu od 1.000 dinara po akciji, dok je ovogodišnje suspendovanje dividende uprava obrazložila očuvanjem likvidnosti.

Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) nastavile su lagani silazni trend koji traje od objave rezultata za prvi kvartal. NIS je oslabio u nedelji 0,7 odsto na 725 dinara, a nedeljni minimum je zabeležio na ceni od 721 dinara. Gornjomilanovački Metalac (MTLC) je registrovao solidan promet od 16 miliona dinara, uglavnom na ceni od 2.000 dinara. Kompanija je objavila nekonsolidovane rezultate za prvi kvartal koji ne odudaraju previše od istog perioda prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) je blago porastao na 800 dinara, u nedelji u kojoj je objavio prve kvartalne rezultate od početka koncesije. Kompanija je u periodu januar-mart zabeležila profit od 31,5 miliona dinara. Akcije Messer Tehnogasa (TGAS) dostigle su protekle sedmice cenu od 11.900 dinara, što je najviši nivo ove akcije u proteklih godinu dana. U tekućoj godini akcije Tehnogasa su takođe uplovile u pozitivnu teritoriju, s obzirom da od početka godine beleže lagani plus od 1,7 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex Beogradska berza nedeljni izveštaj momentum alfa plam aerodrom nikola tesla messer tehnogas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana