1

Tema: Resenje o izvrsenju ???

Pre 3 godine sam uzeo kredit u banci koji nisam mogao da vratim jer sam ostao bez posla.Od suda mi je stiglo resenje o naplati odnosno zapleni pokretne imovine.Zivim u stanu sa roditeljima na koje se i vodi stan,interesuje me da li oni mogu da zaplene njihovu imovinu u tom slucaju.Ja licno nemam nista ni od pokretne ni nepokretne imovine.

2

Odgovor: Resenje o izvrsenju ???

Ako mislite da ce to tek tako da prodje onda ste u grdnom problemu.Ili ste mnogo naivni ili se pravite ludi a citaocima i komentatorima porucujem za njihovo dobro da nekrenu stranputicom kojom su krenuli ovo dvoje ljudi.

3

Odgovor: Resenje o izvrsenju ???

Imovina se generalno uzima samo ljudima koji nemaju mogucnosti da pribave odgovarajuci pravni savet. Za ostale uvek ima resenja za sve vrste izvrsenja, od kola, preko nepokretnosti pa do pokretnih stvari. Za prve dve je pozeljno uzeti advokata, za poslednje mozete i sami.

Trenutno vazeci Zakon o izvrsenju i obezbedjenju (skinuti sa neta) jasno predvidja pravo trecih lica na prigovor kod izvrsenja. U Vasem slucaju to znaci da nema potrebe da idete od kuce, dovoljno je kada se izvrsitelji pojave da Vasi roditelji navedu da su oni vlasnici svih stvari a da Vi samo kod njih zivite, sto je izvesno imajuci u vidu da su oni vlasnici nepokretnosti. Pogledajte cl. 50 navedenog zakona. Nakon toga izvrsitelji nece biti spremni da vrse zaplenu stvari jer nemaju nacina da utvrde ko je vlasnik navedenih stvari.

A za Gogija- ako verujes da je neko dobrovoljno ostao bez posla, kuca ti puna spama kao ovaj forum bila.

4

Odgovor: Resenje o izvrsenju ???

Mare,niste potpuno u pravu.Prigovor treceg lica se ulaze samo i jedino kod vec popisanih stvari. Malo je naivno da izvrsitelj udje u domacinstvo ili stan,neko lice izjavi da je ono vlasnik pokretnosti,a izvrsitelj sa takvim objasnjenjem se vrati sudiji i objasni da zbog toga nije nista uradio. Po toj logici ,takvu izjavu moze dati i slucajni prolaznik.
Teret dokazivanja je na izvrsnom duzniku,teret dokazivanja a po pitanju prigovora treceg lica je preusmerenje na parnicu gde ce se dokazati cije su popisane pokretnosti.
i za kraj nadam se da rade78 ponovo pronaci posao i poceti da radi. Njemu i svima vama zelim sve najbolje.

5

Odgovor: Resenje o izvrsenju ???

Delimicno ste u pravu. Naime, ukoliko bi popisivac insistirao, onda bi se isticao pismeni prigovor. ALi popisivaci nikada ni ne popisuju stvari u siuaciji kada se stan vodi na lice koje tvrdi da je vlasnik stvari. A slozicete se da nije isto kada slucajni prolaznik tvrdi da su stvari njegove, kao i kada to isto tvrdi vlasnik istog onog stana u kojem se stvari i nalaze.
Inace, i za one manje snalazljive i iskusne je za utehu sto niko ni nema zlato i devize vec prnje i raubovane stvari koje banke ni ne zele ali su duzne da sprovedu celi postupak da bi dobile povracaj rezervacije koji im drzi nbs.

6

Odgovor: Resenje o izvrsenju ???

Aman zaman dobri covece,pa popisivacu / izvrsitelju i jeste posao da popisuje -izvrsava. I naravno da ce popisat sve pokretne stvari u stanu,bez obzira kome stan pripada.Pojam drzavine kojeg ste se dotakli je taj koji je sporan i na koji se neko moze vaditi,ali tesko..
Lice na koje je upisan stan moze do mile volje da izjavljuje,protestuje,tvrdi da su stvari njegove,ali ce iste svejedno biti popisane,tek momentom popisa vlasnik istih ima pravo na pismeni prigovor,jer se jedino ta vrsta prigovora uvazava.
To sta neko poseduje u stanu je rizik poverioca ( banaka,mobilnih operatera,fizickih lica itd),ali se u biti slazemo,uglavnom su to stvari koje i nemaju veliku materijalnu vrednost.
I da,slazemo se jos u jednom,u slucaju proglasenja nemastine,banke imaju povracaj kod NBS,a pocinjem da sumnjam u mogucnost da su svaki ugovor o kreditu i osigurali za slucaj nemastine.Bar su to odradili mobilni operateri...

7

Odgovor: Resenje o izvrsenju ???

Nek se postavljac pitanja drzi mog saveta pa nek proba. Bice zadovoljan rezultatom, to garantujem wink