Tekst objavljen: 22.10.2014 11:52        


U razgovoru sa gospodinom Željkom RadojIčićem Generalnim Menadžerom Agencije Apartman o trenutnoj situaciji na tržištu nekretnina i dopunama zakona o prometu nepokretnosti kao i licencama koje agenti i agencije moraju da poseduju.

Kako do licence

Šta donosi ovaj zakon?
Agenti moraju dobiti licencu za rad koja će biti javni podatak i biće objavljena u Ministarstvu za trgovinu, turizam i telekomunikacije. Licencu će kandidati dobijati polaganjem stručnog ispita definisanog po „Zakonu o Prometu Nepokretnosti“.

Informacije o licenciranim agentima će bit dostupne javnosti i svi građani će moći da se informišu o radnom statusu agenata i agenciji za koje oni vrše usluge.

Zakon o posredovanju u prometu nepokretnosti je donet 08. Novembra 2013, a krajnji rok da se agencije usaglase sa novim zakonom je 08. Maj 2015. godine. Ovim zakonom se povećava sigurnost klijenata na tržištu kao i ostalih učesnika u prometu nepokretnosti, a u isto vreme se i smanjuje poslovanje u sivoj zoni koja trenutno obuhvata 70-80%.

Agencije će biti u obavezi da imaju polisu osiguranja – osiguranje od odgovornosti prema trećem licu. Agencije će garantovati u pravnom smislu za valjanost obavljenog posla. Ovim zakonom su definisane sve obaveze i prava klijenata i agencija. Sve što je specifično u nekom odnosu biće dodatno usaglašeno, definisano i precizirano ugovorom o posredovanju, kako i na koji će način agencija zastupati klijenta.

Ugovor o posredovanju o prometu nepokretnosti se zaključuje između klijenta i agencije i po zakonu traje 12 meseci, ukoliko nije drugačije definisano u samom ugovoru.

Krajnji korisnici izmenom ovog zakona imaju samo korist. Još jedna novina u odnosu na prethodni period poslovanja, dakle pre donošenja zakona o prometu nepokretnosti, je u proviziji koju sada plaća i prodavac i kupac. Svaka strana plaća svog posrednika koga je angažovala na konkretnom poslu.

Druga strana medalje je ta da agencije koje ne mogu da odgovore zakonskoj regulativi i izazovima tržista neće moći da posluju, te to povlači i za sobom znatno manji broj agenata na trzištu. Ovim putem dolazi do ukrupljavanja agencija.

Sta će biti sa poslovima koji su započeti, a agencije neće poslovati više zbog izmena zakona?
Svi ugovor, o posredovanju u kupoprodaji, koji su zaključeni pre krajnjeg datuma usaglašavanja sa novim zakonom će se završiti, i klijenti neće biti oštećeni.


 Da li će zbog novog zakona o prometu nepokretnosti doći do nekih promena u poslovima koje notari obavljaju?
Notari će vršiti overu ugovora o kupoprodaji nepokretnosti. Trenutno se čeka uputstvo za overu ugovora o kupoprodaji nepokretnosti koji su u procesu legalizacije. Dopunom zakona o bespravno podignutim objektima, ti objekti se ne mogu prodati, za sad se samo mogu nasleđivati. Otuđivanje takvih objekata će biti moguće tek po završetku legalizacije istih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izmene zakona dopune zakona stanovi ugovori notari agenti agencije agenti za nekretnine licence

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana