Tekst objavljen: 27.01.2014 9:00        


Pri odabiru banke u Srbiji građani najviše vode računa o troškovima, ugledu i blizini banke, što potkrepljuje podatak da čak 91 odsto ispitanika komunicira sa svojom bankom isključivo preko njenih poslovnica, pokazalo je istraživanje koje je realizovala Hypo Alpe Adria grupa u saradnji sa kompanijom ATKearney.

Evo na osnovu čega srpski klijenti biraju banku

Prema tom istraživanju, najpopularniji bankarski proizvodi, pored tekućeg računa su kreditne i debitne kartice, a većina ispitanika bi volela dodatno da poseduje i račun za štednju, životno osiguranje i internet bankarstvo.

Pročitajte i:

Kako srpski klijenti biraju banku u kojoj će štedeti.

A evo koji su najvažniji kriterijumi prilikom otvaranja tekućeg računa.
Istovremeno, nedavna anketa na portalu Kamatica pokazala je da čak četvrtina anketiranih kaže da je za njih najbolji način za korišćenje bankarskih usluga - internet. Naime, čak četvrtina anketiranih posetilaca opredelila se za internet dok tek svaki peti anketirani najradije bira lični kontakt u poslovnici.

Takođe, anketa je pokazala i da se klijenti o proizvodima i uslugama banaka informišu, ukoliko se već sami ne prošetaju do poslovnice, gotovo isključivo putem interneta.

A kada biraju banku, sudeći po rezultatima ankete na portalu Kamatica, građanima Srbije svejedno je da li ih na šalteru dočekuje lepo doterana službenica koja na svako pitanje odgovara sa "Može!" ili čuvena Mica Ubica.

Naime, čak polovina anketiranih, svaki drugi kaže da banku bira na osnovu visine kamate na štednju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Daleko iza po značaju su cena usluga, pouzdanost banke, ljubaznost osoblja i svi ostali razlozi.

I vi birate banku? Evo kako da ne napravite loš izbor


Sa druge strane, i ako su klijenti spremni da se presele u drugu finansijsku kuću, prepreka tim željama najčešće je dug koji ih veže za banku u kojoj su. Da bi se jedna banka napustila i klijent preselio u drugu, mora da izmiri račune po osnovu „minusa“, kartica i kredita.

A upravo predstavljeno istraživanje Udruženja banaka Srbije pokazalo je da svaki građanin Srbije u proseku bankama već duguje 836 evra, odnosno gotovo dve prosečne mesečne plate. Jedno od rešenja u toj situaciji bi bilo uzimanje refinansirajućeg kredita u banci u koji klijent želi da pređe.

A evo kako izgleda prosečni korisnik refinansirajućeg kredita

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija Hypo Alpe-Adria banka bankarski sektor bankarsko tržište klijenti banke klijent banke banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana