Tekst objavljen: 19.05.2018 14:22        


Početak sezone letnjih odmora je sve bliže, a samim tim broj ljudi koji putuju u inostranstvo se povećava. Kamatica je sprovela istraživanje o navici kupovine putnog osiguranja među našim sugrađanima, a rezultat ankete u kojoj je učestvovalo 4.266 ispitanika, pokazuje da putno osiguranje obavezno kupi 68 procenata, dok 12,5 posto nikada ne koristi ovu uslugu.

Kupovina putnog osiguranja čuva džep

Planiranje putovanja nikada ne uključuje i trovanje hranom, opekotine ili uganuće noge, ali i to može da se desi. Putno zdravstveno osiguranje upravo štiti od takvih, nepredviđenih događaja, a osiguravajuće kuće najčešće nude nekoliko tipova putnog osiguranja, od standardnog do VIP ili ekskluzivnog. Razliku među paketima pored cene čini naravno i vrsta pokrića.

Iz Uniqa osiguranja za finansijski portal Kamaticu objašnjavaju razliku između tri paketa koja imaju u svojoj ponudi - standard, komfort i ekskluziv. „Standard paket” obuhvata kompletnu medicinsku asistenciju, troškove lečenja, lekove, medicinsku i ortopedsku opremu. Podrazumeva i rengen, ultrazvučnu dijagnostiku, hospitalizaciju, operacije i postoperativni tretman. Pokriveni su i troškovi lečenja akutne zubobolje do 150 evra i povratak pacijenta kući do 750 evra. Obuhvata i usluge putne asistencije kao što su informacije koje prethode putovanju i izveštavanje o zdravstvenom stanju pacijenta. Druga dva paketa, uz sve ove usluge, nude i dodatne kao što su osiguranje od gubitaka ili krađa prtljaga, prevodilačke usluge, pa čak i osiguranje od otkazivanja ili propuštanja vezanog leta.

„Troškovi najjednostavnijih zdravstvenih usluga u inostranstvu mogu biti veoma skupi. Na primer, pregled u Grčkoj u proseku staje 250, a u Turskoj i do 600 evra. Ako povreda ili bolest zahteva i boravak u bolnici, taj iznos može da dođe i do 400 u Grčkoj, odnosno 2.000 evra dnevno u Turskoj. Naspram troškova lečenja, putno osiguranje izgleda kao zanemarljiva investicija za koju je, u proseku, po danu boravka potrebno izdvojiti jedan evro. Jednom kupljena standardna polisa tokom čitavog perioda važenja obezbeđuje pokriće svih troškova do 30.000 evra“, objašnjavaju u Uniqa osiguranju.

Putno zdravstveno osiguranje može se kupiti i preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Najveći iznos koji RFZO refundira je do 15.000 evra. Ukoliko ste na putu od 9 do 11 dana, za osigurani iznos do 15.000 evra, cena osiguranja je 1.219, a za starije od 75 godina 2.075 dinara. To su cene za zemlje EU, uključujući i Tursku i Rusiju. Za porodična i grupna osiguranja odobravaju se i popusti. Putnici koji žele da kupe putno osiguranje preko RFZO-a moraju imati overenu zdravstvenu knjižicu.

Za boravak u Evropi i kupovinu standardnog paketa individualnog osiguranja u trajanju od 10 dana,  potrebno je izdvojiti nešto manje od 1.300 dinara.

Putno osiguranje je moguće kupiti i bez odlaska u filijalu, odnosno online kupovinom, a sve polise kupljene na taj način potpuno su iste kao i one kupljene u njihovim poslovnicama, poručuju iz osiguravajućih kuća. Osim preko veb šopa, kupovina putnog osiguranja moguća je i preko specijalizovanih sajtova.

Kako kažu putno osiguranje najviše se kupuje u periodu letnjih odmora, od juna do septembra, a prodaja je takođe nešto veća i oko novogodišnjih, prvomajskih i uskršnjih praznika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Nikola 22.05.2018 13:45

    Poštovani,
    da li mi možete reći koliko je pouzdano i sigurno osiguranje MILENIJUM,obzirom da su njihova putna osigiuranja za letovanje u Grčkoj ubedljivi najpovoljnija.
    Putno osiguranje mi je potrebno za dve odrasle osobe koje imaju po 71. godinu, i putuju sopstvenim prevozom.

    Srdačan pozdrav od Nikole iz Kragujevca.

  2. User image
    Sloba 04.06.2018 11:08

    Nikola,
    Ja lično imam izuzetno neprijatno iskustvo sa Milenijum osiguranjem, ne sa putnim, već sa naplatom štete od autoosiguranja. Zavlačili su me nekoliko meseci, jedva sam isčupao pare.
    Takođe, uvek pre biram domaću osiguravajuću kuću, npr. Dunav, sa kojima nikad nisam imao problem da naplatim troškove lečenja, nego stranu (Milenijum je iz Hrvatske).

    Srdačan pozdrav,

  3. User image
    mile 15.01.2019 11:54

    Milenijum treba izbegavati i sve vrste njihovih osiguranja, jer su nepouzdani i uopšte ne plaćaju osiguranu sumu. Sve njihove nepravilnosti treba prijavljivati Narodnoj banci Srbije-sektoru za kontrolu osiguravajućih društava. Neka im oduzmu dozvolu za rad.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica istraživanja kamatica inostranstvo lečenje u inostranstvu troškovi lečenja kupovina putnog osiguranja pokriće putnog osiguranja putno osiguranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana