Tekst objavljen: 30.09.2015 11:39        


Narodna banka Srbije je ove godine u više navrata smanjivala referentnu kamatnu stopu, pa je tako poslednji put referentna kamatna stopa snižena u septembru na 5% što u direktnoj meri treba dodatno da obori cenu kredita u dinarima. 

Niža kamata, niža rata

Pojedine banke su ispratile ovu odluku Narodne banke Srbije i smanjile kamatne stope na svoje kredite, pa se tako mogu naći dinarski keš krediti i po nominalnoj kamatnoj stopi od  6%.
Kamate na ove kredite se kreću od 6.00%  do 19.95% u zavisnosti od perioda otplate, dok je predhodne godine kamata bila i preko 22.00%.

Najjeftiniji su keš krediti sa periodom otplate do godinu dana. 

Primamljive ponude koje nam banke plasiraju svakodnevno uglavnom u fokus stavljaju NKS (nominalnu kamatnu stopu) koja je uvek manja od EKS (efektive kamatne stope) koja predstavlja pravu cenu kredita, pošto se u ovu kamatu uračunavaju svi troškovi kredita, pa je ona pravi parametar prilikom upoređivanja ponuda banaka.

Kada uporedimo ponude keš kredita koje su u ovom trenutku aktuelni i oni koji su bili pre godinu dana, cena kredita je ipak pala.

Pa tako, pre samo godinu dana kada je referentna kamatna stopa iznosila 8,5%, najbolja ponuda keš kredita u visini do 100.000,00 dinara sa periodom otplate na 12 meseci je bila ponuda gde je mesečna rata iznosila 9.189.43 dinara, a banci biste na kraju vratili 112.569,15 dinara.

Ukoliko danas uzmete isti kredit pod istim uslovima, banci na kraju vraćate 105.825,72 dinara, a mesečna rata iznosi 8.606.64 dinara.

Odluka Narodne banke Srbije da smanji referentnu kamatnu stopu je oborila cenu kredita, rata na dinarske kredite je manja i do 1.000,00 dinara, a krediti jeftiniji i do 8.000,00 dinara. 




Ovo smanjenje cene kredita će omogućiti građanima da se na jeftiniji način zaduže i da lakše vraćaju svoje obaveze. Banke koje su prve odreagovale na ovo i smanjile svoje ponude će uticati na ponude drugih banaka da smanje kamate na ovaj vid pozajmica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
keš kredit kamate na kredite krediti u dinarima kamatica kamatica istraživanja nbs referentna kamata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana