Tekst objavljen: 28.10.2013 15:45        


Austrijska imovina u novcu godišnje sve manje vredi, jer inflacija raste brže od kamata, a gubitak na osnovu inflacije iznosi godišnje 3,5 milijardi evra, procenjuje glavni ekonomista Deka banke, Ulrich Kater.

Štediše u svetu zbog inflacije izgube 100 mlrd. evra

On je kazao da nemačke štediše gube godišnje zbog razlike između kamata i inflacije oko 10 milijardi evra, a širom sveta gubitak je oko 100 milijardi evra.

U Austriji, kako je naveo, inteligentnije se ulaže novac nego u Nemačkoj, jer je veći udeo štednje preko hartija od vrednosti, kao što su deonice, dok je manji onaj na štednim knjižicama. Činjenicu da je gubitak trećina, umesto dosadašnje desetine nemačke vrednosti, on je objasnio višom stopom inflacije u Austriji.

Nova analiza Erste banke pokazala je da ekstremno niske kamate ne zastrašuju štediše.

Naime, Austrijanci su ove godine povećali mesečni iznos za štednju sa prosečnih 170 na 180 evra, pokazuje studija koju je za Erste banku uradio "IMAS" institut.

Međutim, raspoloženje za štednjom je proteklih godina generalno opalo, s obzirom da danas samo još 72 odsto žitelja Austrije smatra štednju važnom.

Štedna knjižica je i dalje najomiljeniji oblik štednje Austrijanaca, pošto 81 odsto svoj novac čuva na taj način.

Svaki četvrti uplaćuje novac u državni podsticajni fond za penziju, a jedna četvrtina štedi koristeći hartije od vrednosti i fondove.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štednja štediše inflacija kamate na štednju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana