Tekst objavljen: 30.10.2014 15:38        


Beograd, 30. oktobar 2014. – Američki fond Advent, u partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), trebalo bi da bude novi vlasnik Hypo Alpe Adria banaka koje posluju na teritoriji jugoistočne Evrope, odlučeno je sinoć. Takođe, od danas je, kako je ranije najavljeno, Hypo Alpe-Adria-Bank International AG podeljena na holding Hypo banaka koje posluju u jugoistočnoj Evropi (i čiji bi novi vlasnik t

Hypo banka u rukama amerikanaca

Potpisivanje kupoprodajnog ugovora sa novim vlasnikom mreže Hypo banaka koje posluju u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji, očekuje se uskoro, nakon što Republika Austrija, kao vlasnik Hypo Alpe Adria grupacije donese zvaničnu odluku o tome. Do tada, vlasništvo nad ovom grupacijom privremeno će biti preneto na firmu-ćerku državnog holdinga OeIAG, Fimbag.

- Odluci o novom vlasniku prethodili su intenzivni pregovori sa potencijalnim investitorima, jer smo nastojali da očuvamo integritet i osiguramo sigurnu budućnost poslovanja mreže Hypo banaka u jugoistočnoj Evropi – istakao je Herbert Valter (Herbert Walter), predsednik Upravnog odbora Hypo Alpe-Adria-Bank International AG i dodao da je za ovu mrežu bilo zainteresovano nekoliko ozbiljnih investitora što svedoči o njenom značaju i liderskoj poziciji u bankarskom poslovanju u ovom delu Evrope. On je istakao da bi partnerstvo u vlasništvu fonda Advent i EBRD-a trebalo da predstavlja idealnu kombinaciju iskustva u investicionim ulaganjima i upravljačkim procesima i poznavanja tržišta na kome Hypo banke posluju.

U skladu sa procesom rekonstrukcije Hypo grupacije, dolazi i do promena u Izvršnom odboru. Aleksandar Piker (Alexander Picker), dosadašnji predsednik Izvršnog odbora Hypo Alpe-Adria-Bank International AG i Rajner Zihert (Rainer Sichert), dosadašnji član Izvršnog odbora, biće imenovani na iste pozicije u novom holdingu banaka za jugoistočnu Evropu. Takođe, Stefan Selden, koji je do sada upravljao Sektorom operativnih poslova, biće član Izvršnog obora zadužen za upravljanje rizicima u novom holdingu.

Mreža Hypo banaka u jugoistočnoj Evropi se sastoji od šest banaka u pet zemalja – Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji, sa ukupnim bilansom od oko 8,4 milijardi evra, 245 poslovnica i oko 1,15 miliona klijenata. Odluka o novom vlasniku doneta je u skladu sa odlukom Evropske komicije, usvojenom u septembru 2013. godine, prema kojoj je predviđeno da prodaja bude okončana do juna 2015. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Prodaje se Hypo banka fond Advent Hypo Alpe-Adria banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana