Tekst objavljen: 10.07.2014 13:30        


Niko nije mogao da pretpostavi da će fudbalska reprezentacija Nemačke ’pregaziti’ Brazilce na domaćem terenu sa 7:1. To je bio je dan od najvećih gubitaka koji je ova fudbalska nacija pretrpela do danas, pogotovo u ovoj fazi takmičenja kao što je polufinale Svetskog kupa.

Četiri biznis lekcije sa utakmice Brazil-Nemačka

Ipak, iz ovog poraza mogu se izvući i neke poslovne pouke, ako vam se desi da na tržištu naiđete na ’Nemce’.

Pojedinci ne postoje u timu

Mnogi su iznenađujuće loš rezultat Brazila pripisali odsustvu dvojice igrača, zvezda tima – Neymara i Thiago Silve. Iako je uvek dobro imati pojedince na koje možete da računate, teret posla moraju kolektivno da snose svi u kompaniji. Svaki zaposleni trebalo bi da bude talentovan za svoju oblast i sposoban da funkcioniše samostalno. Ukoliko situacija nije takva, dovoljno je samo da jedan od tih savršenih radnika napusti tim i vaš posao je na klimavim nogama.

Ne oslanjajte se na staru slavu

Svima je jasno šta znači Brazil u svetu fudbala. Na domaćem terenu nisu izgubili nijednu utakmicu još od 1975. godine...dok nisu naleteli na Nemačku 2014. Slično, iza vaše kompanije može da stoji dobar period od mesec dana, šest meseci ili čak godinu dana. Ali ne spuštajte gard. U ekonomskom okruženju koje se menja neverovatnom brzinom, ne dopustite da vas konkurencija zaslepi.

Ne podcenjujte konkurenciju

Brazil nije uspeo da stane na put napadima Nemačke reprezentacije iza koje stoji takozvani 14-godišnji plan. Naime, nakon sramotnog nastupa Nemačke 2000. na Evropskom šampionatu Fudbalski savez Nemačke doneo je odluku da će tražiti talentovanu decu koju će od starta obučavati za takmičenja.
Iako ste uspešni u svom poslu, obratite pažnju na nove brendove koji mogu da vam postanu konkurencija. Šta bi se dogodilo da je Brazil na to obratio pažnju?

Ne uzrujavajte regulatore

U fudbalu, kao i u poslu, ponekad morate da igrate prljavo. Ali, budite oprezni da ne odete suviše daleko u toj igri. Thiago Silva nije zaigrao za Brazil u polufinalu zbog drugog žutog kartona u prethodnoj utakmici koji usledio nakon što je iz neobjašnjivih razloga ometao kolumbijskog golmana pri ispucavanju lopte. Ako želite još ekstremniji primer, uzmite u obzir šta se desilo Jordanu Belfortu, pravom ’Vuku sa Wall Street’-a. FBI agente na istragu brokerske kuće Stratton Oakmont navelo je preterano i besramno isticanje i preterivanje, nakon čega je Belfort i optužen za brojne finansijske zločine.

Poraz Brazila značio je mnogo više od izgubljenog meča. Ozbiljan udarac na domaćem terenu sa društvenim i političkim implikacijama. Naučite nešto iz njihovih grešaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fudbal fudbaler sport biznis

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana