Tekst objavljen: 26.05.2014 12:00        


Možda ne deluje kao trik pitanje, ali vaš odgovor na „Gde sebe vidite za pet godina?“ može uticati na dalji tok razgovora za posao. Svrha čestog postavljanja ovog pitanja jeste da se uvidi da li kandidat traži posao samo da bi imao posao, da li se njegovi ciljevi slažu sa ciljevima kompanije i da li ima realne planove za svoju budućnost.

Evo kako odgovoriti na trik pitanje budućeg poslodavca

Vaš odgovor na ovo pitanje takođe može da pokaže da li posedujete potrebnu radnu etiku, stav i lojalnost čime ste dobar kandidat koga treba zaposliti na duže staze.

Evo šta menadžeri žele i šta ne žele da čuju kada postave ovo pitanje:

1. Oni žele da znaju da ste razmišljali o tome.

Nemojte dozvoliti da budete uhvaćeni bez dugoročnog plana. Pokažite im da ste razmišljali o ovom pitanju i da su vaše osnovne putanje isplanirane. Ali pokažite im da ste fleksibilni. Svi razumeju da se stvari mogu promeniti, stoga izbalansirajte put koji ste isplanirali za sebe i razumevanje da se isti može promeniti.

2. Oni žele da znaju da ste ambiciozni, ali da imate realne ciljeve.

Nemojte delovati previše ambiciozno. U redu je spomenuti neka buduća unapređenja unutar same kompanije, ali bi bilo ubitačno da kažete da želite da budete generalni direktor za pet godina.

3. Oni žele da čuju da ste spremni da ispoštujete svoje obaveze a da ne očekujete unapređenje.

Oni ne žele da čuju da gledate da napredujete na višu poziciju kroz godinu dana ili da želite da postanete pogodni za posao vašeg šefa. Nemojte pretiti tuđim karijerama i dajte im do znanja da shvatate da je za napredak u karijeri potrebno vreme i dosta rada. Naglasite vašu spremnost da radite na ličnom i profesionalnom razvoju kako biste napredovali u kompaniji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4. Oni žele da znaju da ste odani i voljni da se obavežete kompaniji najmanje pet godina.

Kompanije ulažu dosta vremena i novca u zapošljavanje i obuku svojih zaposlenih, stoga ne žele da ulažu u osobu koja će otići kroz godinu, dve. Zato je najbolje da ne spominjete da se nadate da ćete biti u drugoj kompaniji, u drugoj industriji, pa čak i na potpuno drugačijoj poziciji od one za koju se prijavljujete (čak iako je to istina).

5. Oni žele da čuju kako se kompanija i pozicija za koju se prijavljujete uklapa u vaše dugoročne ciljeve.

Postarajte se da je pozicija za koju se prijavljujete ustvari osnova odgovara koji dajete. Recite im kako možete da postignete svoje dugoročne ciljeve obavljanjem ovog posla po visokim standardima.
Takođe podelite sa njima svoj plan kojim ćete doprineti napredak kompanije ali i lični.

Ako želite da se postarate da se vaš petogodišnji plan uklapa sa njihovim, pitajte ih kakve rezultate očekuju od ove pozicije. To će pomoći da se na najbolji način razume napredovanje i potencijalni vremenski okvir.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao traženje posla intervju za posao konkurs za posao razgovor za posao nezaposleni nezaposlenost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana