Tekst objavljen: 18.06.2019 10:20        


Naši čitaoci često postavljaju pitanja koja su njihova prava kada žele da zamene neku robu koju su kupili, kao i kada mogu da dobiju povraćaj novca ako, na primer, odustanu od kupovine.

Koja su naša potrošačka prava?

Zbog toga smo rešili da ovaj današnji tekst posvetimo upravo potrošačkim pravima i razjasnimo neke od najčešćih dilema.

Kada možete da vratite neko robu koju ste kupili?

- Ukoliko je ugovor sačinjen na daljinu možete u roku od 14 dana da odustane od kupovine. Ovo se najčešće odnosi na kupovinu putem interneta. Tada nema nikakve potrebe da navodite razloge odustanja, samo im pošaljete robu nazad i prodavci moraju da vam vrate novac. Na sajtu prodavnice mora da postoji obrazac za odustanak od kupovine. Ako ga nema – onda to nije legalna online prodavnica. Uglavnom ćete snositi troškove slanja robe nazad, ali je prodavac u obavezi da vam isplati kompletnu sumu koju ste platili.

Šta se dešava ako na primer, u prodavnici kupite patike i one posle mesec dana puknu, odlepe se ili imaju neki drugi defekt?

- Donesite ih sa računom kao dokaz o kupovini i recite im šta je problem. Uputiće vas na proceduru koju treba da ispoštujete. To može da bude jednostavna zamena ili procedura za povraćaj novca.

Ovo možda zvuči jednostavno, ali šta ako je u praksi malo drukčije?

Treba da razdvojimo zakonsku obavezu i poslovnu praksu. Naš savet je da budete ljubazni i pokušate da se dogovorite pre nego da se pozovete na zakon. Prodavci žele zadovoljne kupce i ne žele nezadovoljne, tu je vaša šansa da rešite problem. Ako možda lepa reč ne otvori ova „gvozdena vrata“, tada treba da znate koja su vaša potrošačka prava. Sad, dragi slušaoci, obratite pažnju, ovo je ključno: Vaše zakonsko pravo je da podneste reklamaciju pisanim putem prodavcu. Prodavac je u zakonskoj obavezni da na reklamaciju odgovori u roku od 8 dana. Ukoliko to ne učini, možete ga prijaviti tržišnoj inspekciji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ako prodavac ne prihvati vašu reklamaciju, morate se obratiti trećoj strani, nekom od udruženja za zaštitu potrošača.

Možda ovo deluje malo komplikovano i kao previše maltretiranja, ali ta udružena postoje upravo zbog nas, potrošača. Ukoliko nas mrzi ili nećemo da „teramo do kraja“, ne bi trebalo ni da se žalimo. Pravila postoje, prava se znaju i samo oni koji se odriču svojih prava će biti oštećeni.

1 komentar

  1. User image
    mitko 20.06.2019 13:29

    Da li se pod pisanom reklamacijom i odgovorom na reklamaciju podrazumevaju emailovi koji su razmenjeni sa zvanicnom email adresom prodavca?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
reklamacija online kupovina kupovina žalba saveti povrat novca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana