Tekst objavljen: 16.08.2019 14:55        


Ukoliko se pitate kako da izgradite sopstveni brend na poslu, odnosno kako da vaše ideje dobiju pozitivan odgovor, tebalo bi da ponašate kao marketar. Razlog je taj što su radne sredine nalik tržištima, pa morate da delujete podsvesno na donosioca konačne odluke

Razmišljajte kao marketar - evo kako da prodate svoje ideje poslodavcima

Postoje tri pravila koja bi trebalo pratiti.

Počnite što pre

Što ranije brendovi počnu da prave pozitivne asocijacije u podsvesti potencijalnih potrošača, to je bolje. Na poslu je vrlo vredna prednost prvog koraka . Što više vremena imate da akumulirate pozitivne asocijacije u vezi sa vašom idejom, veća je mogućnost da izgradite mrežu koja će prevagnuti u vašu korist.

Autorka teksta “To Win Support for Your Idea, Think Like a Marketer” Lesli Zejn (Leslie Zane), direktorka Trigger Growth Strategy, poručuje da menadžeri biraju ideju koja se duže “krčka”, čak iako nudi mnogo manje kada je vrednost u pitanju.

Stvorite pozitivan vajb

Kada se brend promoviše agresivno, potrošač ume da bude skeptičan. Ali kada neko drugi pohvali brend, pozitivne asocijacije kreću da se povezuju u mrežu u podsvesti.

Ova podrška bi u poslovnom svetu trebalo da dođe od različitih odseka iz organizacije. Kada iz odeljenja prodaje kažu CEO-u da jedva čekaju da vide ideju na delu, jer će im pomoći da dođu do novih kupaca, a iz odeljenja za razvoj kažu da bi to moglo da promeni sve, vaša ideja “dobija krila” za konačni uspeh.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Osmislite kampanje, ne prezentacije

Kao i potrošači, i rukovodioci imaju podsvesne asocijacije koje bi trebalo aktivirati dok im dajete vašu ideju na razmatranje. Pokušajte da uporedite vaš plan sa planovima koje je vaš šef u prošlosti odobravao i na koje je dobro reagovao. Koristite prikladne metafore koje bi probudile u njemu sliku budućeg uspeha.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
biznis ideja ideja saveti marketing marketari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana