Tekst objavljen: 24.06.2019 15:30        


Evo nekih "grešaka" koje možete da napravite i nesvesno, te da zbog njih doživite neprijatnost sa carinicima

Šest grešaka koje mnogi prave pre nego što krenu na letovanje

Krećete na put, spakovali ste sve, dokumenta ste poneli, ništa ne "muljate" i samo hoćete da odete na svoj zasluženi odmor, ali dođete na granicu, kad ono - problem.

Ukoliko na primer nosite laptop preko granice, pa čak iako je već korišćen a noviji je model i deluje prilično novo, bilo bi dobro da ga ipak prijavite cariniku na da ne biste platili carinjenje, kao što se nedavno dogodilo Srbinu koji je sleteo na aerodrom "Nikola Tesla", došavši iz Amerike gde je na doktorskim studijama.

On je laptop dobio na poklon, i koristio ga je već neko vreme, ali carinici u to nisu poverovali pa je morao da plati carinu za ono što nije ni kupio.

Zato je važno da kada izlazite iz naše zemlje, prijavite vrednije stvari, da ne bi pri dolasku pomislili da ste ih kupili u inostranstvu.

- I kada je u pitanju stara roba, carinike nekad mrzi da pišu izveštaje, pa ljudi najčešće misle da to ne treba da rade. Ali putnici bi trebalo da insistiraju da se zabeleži šta iznose iz zemlje, pogotovo vredene stvari: telefon, sat, laptop - objašnjava Aleksandar Seničić, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA).

Inače, obaveza putnika je da na graničnom prelazu prijavi novu robu vredniju od 100 evra koju nosi sa sobom bez obzira na to da li je reč o odeći, tehničkim uređajima, nakitu ili nekoj drugoj robi, koje sa sobom unosi, a ako su vrednije od 100 evra da na njih plati uvozne dažbine: carinu i PDV. Tako glase pravila.

Do neprijatnosti može da dođe i u slučaju da pokušate da prenesete hranu, piće, ili duvan u količinama u kojima to nije dozvoljeno. Seničić poziva sve putnike da se na sajtovima Ministarstva spoljnih poslova, Auto-moto saveza Srbije i YUTA informišu o određenim namirnicama i količinama koje smeju da unesu u određenu državu u koju su se namerili da uđu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Neće vas baš zadržati na granici, ali vam mogu oduzeti kvarljive namirnice poput voća, povrća, mesa, i baciti ga. Što se hrane tiče, mogu oduzeti sve što nije fabrički upakovano i za ličnu upotrebu - kaže direktor YUTA.

Na ovo zaista ne možete da utičete, ali može da stvori veliku neprijatnost. Ličite cariniku na nekog ko se nalazi na listi za hapšenje ili nekoj drugoj "crnoj" listi, i dok ne proveri vaš identitet, moraćete da sedite i čekate na granici.

- Nema pravila, sve je to specifično, od carinika do carinika - komentariše Seničić uopšteno neprijatnosti koje mogu da vas "spopadnu" na granici, a vi - ni krivi ni dužni.

Ova neprijatnost je dosta konkretna, ali i veoma moguća, kaže Seničić. Zbog političkih odnosa Grčke i sada Severne Makedonije, onima kojima je mesto rođenja u Makedoniji, mogu i da "zaglave" na ulazu u Grčku. Ako vam piše SFRJ, to je sasvim druga stvar.

- Ne mora, ali može da bude problem, i to isključivo s Grcima - kaže sagovornik.

Jedan Srbin prošlog leta doživeo je neprijatnost tolikih srazmera, da ga je ona koštala putovanja. Izvesni Đorđe, kome je ime baš na ovaj način grafički prikazano u pasošu, to nije naglasio kada je rezervisao avionsku kartu, te ju je avio-kompanija izdala na ime "Djordje". Carinik je zaključio da Đorđe i Djordje nisu ista osoba, pa nijedan ni drugi nisu otputovali.

Ukoliko putujete kolima na kojima postoji neko manje oštećenje, koje je nedavno nastalo i još ga niste sanirali, poput naprslog fara, šoveršajbne, ili ogrebotine - možete imati neprilike.

Kako kažu iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS), vozači ih često pitaju šta da rade ako imaju ovakvo oštećenja na vozilu, a namerili su se preko granice. Iz AMSS-a savetuju putnike da ponesu potvrdu od osiguranja ili policije - zabelešku kada je to oštećenje nastalo - jer pri povratku u Srbiju, odnosno na izlazu iz strane zemlje, graničar može pomisliti da je oštećenje na autu nastalo tokom boravka upravo u toj zemlji, te da vozač beži od odgovornosti.

Seničić napominje i da carinici imaju apsolutno pravo da ne puste putnika u državu i da takvu odluku čak i ne moraju da obrazlože.

On podseća turiste da uprkos tome što se često govori da pasoš mora biti važeći minimum tri meseca pred put, bilo bi dobro da pasoš važi barem šest meseci. Takođe, savetuje putnicima da uvek imaju polisu osiguranja, kao i da ponesu dovoljno keša, onoliko koliko propisuje država u koju su se uputili.




Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
letovanje saveti Aleksandar Seničić YUTA putovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana