Tekst objavljen: 31.07.2014 10:30        


Za prvih šest meseci ove godine podneto je 145 prijava na rad turističkih agencija. Inspekcija je utvrdila da je od toga 35 odsto osnovano jer turističke agencije nisu izvršile sve ugovorene i naplaćene usluge. U 43 odsto slučajeva postigla da su agencije oštećenim putnicima vratile iznos srazmeran neizvršenim uslugama u vrednosti od 345.484 dinara.

Turisti, pročitajte vaša prava u odnosu na agencije

Kada putnik kupi turistički aranžman, on je sa organizatorom tog putovanja sklopio ugovor o turističkom putovanju i ona je dužna da ispuni sve obaveze iz ugovora o putovanju. To znači da se ne radi o obećanim već o ugovorenim (pisanim) uslovima.

Putnik je sklopio ugovor o putovanju i, kao i kod drugih ugovora, za njegovo eventualno neizvršenje logično je da se strane iz ugovora najpre obraćaju jedna drugoj, a zatim traže zaštitu svojih prava na drugi način.

Procedura reklamacije putnika je sledeća:

  • Putnici podnose prigovor (reklamaciju) agenciji u roku od 30 dana od dana utvrđivanja nedostataka.
  • U slučaju opravdanog prigovora putnika, agencija je dužna da putniku vrati razliku između ugovorene cene i cene snižene srazmerno neizvršenju usluge, u roku ne dužem od 15 dana od dana podnošenja prigovora.
  • Ako nije došlo do dogovora nezadovoljni putnik podnosi pisanu prijavu turističkoj inspekciji na mejl: turisticka.inspekcija@mtt. gov.rs
  • Turistički inspektor utvrđuje činjenice (da li je prigovor osnovan, da li i koje usluge nisu izvršene) i putnika odmah obaveštava.
  • Putnik odmah po dolasku sa puta prijavu može da podnese i „Juti“ na mejl yuta@rs ili na telefon 011/322-8686.
  • Ako je agencija članica Jute, Juta pokreće arbitražni postupak i, u zavisnosti od ishoda, putniku može obezbediti povraćaj novca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

5 saveta za putnike

  1. Pročitajte ugovor o putovanju pre nego što ga potpišete
  2. Proverite da li je agencija preko koje putujete članica „Jute“ (yuta.rs) i ako nije, da li je bilo slučajeva prevare putnika
  3. U apartmanu ili hotelu nikada ne držite sav novac na istom mestu, niti na otvorenom
  4. Ako uočite nepravilnosti u sobi, odmah ih prijavite vlasniku i predstavniku turističke agencije
  5. Ukoliko dođe do krađe u sobi, tražite da predstavnik turističke agencije napravi zapisnik o tome i da vam preda  kopiju

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita potrošača putnici prava putnika turističke agencije turizam turisti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana