Tekst objavljen: 16.10.2013 9:27        


Poslednjih meseci stanovnici Srbije uspevaju da uštede 600 dinara mesečno manje nego pre godinu dana - oko 4.200 dinara. Razlog za to je teška ekonomska situacija, kažu istraživači, i dodaju da je sve više onih koji uopšte ne štede. Istovremeno, kamate na štednju u evrima gotovo su prepolovljene.

A banke? Svaki drugi štediša svoj novac čuva u slamarici

Štedi ko može, retko da se nešto kupi ili renovira stan. Žene bi štedele više, ali ne mogu jer imaju manje novca, pa je tipičan štediša muškarac koji novac oročava na 12 meseci.

Višnja Rubin iz Erste banke kaže da je prosečan štediša privatnik star između 40 i 50 godina i ima ušteđevinu nešto veću nego prošle godine oko 10.500 evra.

Gotovo polovina građana novac čuva i u slamarici, a oni koji su ga poverili bankama nisu zadovoljni kamatom. Na dinare je oko 10 odsto, a za devize između dva i tri odsto godišnje - u proseku dva odsto manja nego pre godinu dana.

Narodna banka preporučuje bankarima da zarad finansijske stabilnosti ne povećavaju kamate, a oni, kažu, pažljivo slušaju njene savete.

Goran Pitić iz banke Sosijete ženeral veruje da će se banke manje više ponašati na sličan način. - Za one koji nude visoke kamatne stope u periodu štednje predstavlja znak da im nešto nedostaje u profilu poslovanja - ocenjuje Pitić.

Uz savet da ne dižu kamate na štednju, Narodna banka dodaje da je to i uslov za pad kamatnih stopa na kredite građanima i privredi. Bankari odgovaraju da je to teško izvodljivo, jer je mnogo drugih razloga zbog kojih su zajmovi u Srbiji skuplji nego u regionu.

Filipos Karamanolis iz Eurobanke smatra da su kamatne stope relativno visoke. One ne pokrivaju uvek cenu po kojoj se banka zadužuje, do obavezne rezerve kod Narodne banke, napominje Karamanolis.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
slamarica Srbija klijenti banke klijent banke kamata na štednju kamate na štednju banke štediše štednja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana