Tekst objavljen: 28.04.2015 15:47        


Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu ima najveći rast i potencijal u Evropi, izjavila je danas potpredsednica vlade Zorana Mihajlović dodajući da je to preduzeće imalo tri i po puta veći profit u prva tri meseca 2015. u odnosu na isti period lane.

Aerodrom "Nikola Tesla" ima najveći potencijal

Mihajlović je rekla da je u planu proširenje kapaciteta beogradskog aerodroma, kako bi se ispratio njegov trend rasta, koji je veći u odnosu na ostale evropske aerodrome, kao i da je plan da "NikolaTesla" postane centralni aerodrom u ovom delu Evrope.

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara, rekla da vlada nije odustala od planirane koncesije ili drugih vidova stranog ulaganja u beogradski aerodrom, da bi mogla da se sprovedu velika investiciona ulaganja u nove tehnologije.

"Cilj je da ulažemo u razvoj i nije moguće uvek samostalno, cilj nam je nova tehnologija, mi zaista hoćemo da budemo prvi u Evropi, a ne samo na Balkanu, jer to već jesmo", kazala je Mihajlović novinarima na aerodromu, gde je prisustvovala vatrogasnoj vežbi na aerodromu.

Savremena vatrogasna vozila "Panter", koja mogu da izbace 10.000 litara vode u sekundi i imaju snagu motora od 750 konjskih snaga, ugasila su požar u avionu i demonstrirano je izvlačenje putnika iz aviona.
Takođe, Mihajlović je posmatrala najtežu vatrogasnu vežbu - gašenje vatrenog zida.

Prema njenim rečima, prave se studije i analize o eventualnoj koncesiji i kada budu gotove znaće se šta, kada i na koji način će biti realizovano.

"Rezultati poslovanja u ovoj godini na aerodromu govore o dobro organizovanom poslovanju i menadžmentu koji zna šta radi. To preduzeće će u julu uplatiti novac u budžet. Kao član vlade sam vrlo ponosna na ovo preduzeće i način na koji ono radi", rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da je vatrogasna služba dobro obučene i ima dobru opremu i najavila da će u narednom periodu biti nabavljena i nova oprema.

V.d. generalni direktor aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević je podsetio da će to preduzeće iz svojih sredstava uložiti ove godine 20 miliona evra u grinfild investiciju odnosno proširenje kapaciteta aerodroma za 40 odsto, koji će tada moći da primi 7,5 miliona putnika godišnje.
Aerodrom će, takođe, dobiti četiri nova aviomosta i četiri nova prolaza.

"Investiciju ćemo realizovati zahvaljujući profitu od prošle godine koji je iznosio više od 28 miliona evra. U ovoj godini imamo 210 miliona dinara dobit u prva tri meseca, smanjili smo troškove 70 miliona dinara i povećali prihode 106 miliona dinara", naveo je Vlaisavljević.

On je kazao da je proširenje terminala već počelo, s obzirom na to da su donete odgovarajuće odluke dodajući da će biti proširen fingerski hodnik C i stari terminal T1.

"Izmeštamo kompletnu administraciju i menadžment aerodroma, iz najskupljeg prostora idemo u jeftiniji prostor. U novom terminalu je cena kvadrata 36 evra, a u starom terminalu T1 je cena 23 evra", istakao je Vlaisavljević.

On je dodao da će i u 2016. aerodrom izvdojiti najmanje 20 miliona evra za investicione projekte, kao i da će na tim poslovima biti angažovane domaće firme.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
avio kompanija potencijal beogradski aerodrom areodorm

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana