Tekst objavljen: 16.11.2018 16:33        


U sredu, 14. novembra 20.000 akcija NLB BANKE ponuđeno je na primarnom tržištu Ljubljanske berze pod simbolom “NLBR”. Istovremeno, hartije od vrednosti izvedene iz akcija NLB-a ponuđene su na primarnom tržištu Londonske berze, pod simbolom „NLB“.

Akcije NLB banke na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi

Prijem akcija NLB-a na berze predstavlja uspešan završetak procesa privatizacije putem javne ponude akcija NLB-a u, tokom koje je vlasništvo nad bankom značajno razuđeno, a država Slovenija zadržala kontrolni paket akcija sa udelom od 35% Time je uspešno realizovana prodaja 59.1% akcija NLB-a, uz mogućnost da taj udeo dostigne 65% i donese Sloveniji prihod od 669,5 miliona evra.

"Srce i glava NLB-a ostaju u regionu ", izjavio je Blaž Brodnjak, predsednik Uprave NLB-a na događaju organizovanom povodom prijema akcija NLB-a na berzu. „Sa izlaskom na berzu i transformacijom NLB-a u javnu kompaniju sa disperzijom vlasništva koje sada čine država, kao najveći vlasnik, i renomirani globalni investitori, imamo kapacitet razvoja u smislu korporativnog upravljanja i slobode poslovanja. Ovo je velika privilegija i velika odgovornost", ocenio je Brodnjak i rekao da je to najvažniji dan u istoriji banke. Brodnjak je dodao da je nakon rehabilitacije NLB, kao i čitav slovenački bankarski sistem, koji je opisao kao primeran, u vrlo dobrom stanju i da je, pored Slovenije, NLB važna sistemska institucija i na drugim tržištima. Prema njegovim rečima, ambicije banke u regijama u kojima posluje i dalje su velike i takmičimo se za titulu regionalnog šampiona. Kao sistemski značajna kompanija sa odličnim poznavanjem istorije, kulture i mentaliteta na teritoriji bivše Jugoslavije, banka ima veliki potencijal, dodao je Brodnjak. "Mi ćemo se ponašati razumno, ostvariti dugoročne ciljeve i osigurati ekonomsku stabilnost", zaključio je Brodnjak.

Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd, je povodom uspešno realizovane inicijalne javne ponude i izlaska NLB-a na berze rekao: “Ovo je zaista veliki korak za sve članice NLB Grupe, koji nam omogućava da nastavimo da poslujemo u skladu sa ambicioznom strategijom koju smo postavili. Siguran sam da ćemo sa novom vlasničkom strukturom imati još ozbiljniji potencijal da na adekvatan način servisiramo svoje klijente i opravdamo njihovo poverenje“.

"Ljubljanska berza je sa velikim optimizmom svrstala Novu Ljubljansku banku među najelitnije slovenačke javne kompanije. Njen dolazak ukazuje na to da je slovenačko tržište živo i da je otvoreno za kvalitetne kompanije pogodne za ulaganje, a interesovanje iskazuju i institucionalni i privatni investitori. Samo listiranjem takvih, strateških akcija na tržištu možemo očekivati njegovo oživljavanje", rekao je Aleš Ipavec, predsednik Ljubljanske berze.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Čestitamo NLB-u na početku trgovanja na Londonskoj berzi. Listiranje akcija NLB-a u Londonu, kao prve od slovenačkih kompanija na toj berzi, predstavlja značajnu prekretnicu. Inicijalna javna ponuda NLB-a u sklopu programa privatizacije u Sloveniji naglašava poziciju Londona kao vodećeg globalnog mesta i partnera za međunarodne emisije, a posebno za banke, pružajući im pristup dubokim i likvidnim bazama kapitala investitora ", rekao je izvršni direktor Londonske berze, Nihil Rathi. Kako je naglasio državni sekretar u Ministarstvu finansija Republike Slovenije, Metod Dragonja, Slovenija je na ovaj način ispunila prvi i najvažniji deo obaveza prema Evropskoj komisiji u vezi sa dodelom državne pomoći 2013. godine.

"Slovenija je jasno pokazala da poštuje preuzete obaveze. Kredibilitet koji na taj način dobija Republika Slovenija doprineće kreditnom rejtingu države i same banke", naglasio je on.

Predsednica Upravnog odbora Slovenačkog državnog holdinga, Lidia Glavina najavila je da će nastaviti proces prodaje preostalih akcija do nivoa od 75% minus jedne akcije do kraja 2019. godine, u skladu sa Strategijom upravljanja državnim kapitalom i dodala da Republika Slovenija ostaje najveći pojedinačni akcionar NLB-a. "Slovenački državni holding podržava postojeću strategiju razvoja NLB-a i očekuje od NLB-a da kao većinski privatna kompanija kreira dodatnu vrednost za sve zainteresovane, a u tom procesu, kvalitetna i raspršena vlasnička struktura mogla bi pozitivno doprineti daljem razvoju i stabilnosti banke ".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banka londonska berza nlb banka ljubljanska berza nlb banka na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana