Tekst objavljen: 25.05.2016 14:39        


Proteklu godinu obeležili su poboljšani privredni tokovi, što pokazuju podaci o pozitivnom poslovanju privrednih društava koja su, takođe, blago povećala i broj zaposlenih, rečeno je danas u Agenciji za privredne registre (APR).

APR: Poboljšani privredni tokovi u 2015.

Registrator u registru finansijskih izveštaja u APR Ružica Stamenković rekla je na predstavljanju Godišnjeg biltena finansijskih izveštaja za 2015. godinu da su u protekloj godini privredna društva na ukupnom nivou poslovala sa pozitivnim neto finansijskim rezultatom tako da je njihov dobitak iskazan u iznosu od 143, 8 mlrd dinara.

Time je kako je dodala, nadmašen gubitak ostvaren prethodne, odnosno 2014. godine (132,6 milijardi).
Ukupan neto dobitak iskazan na nivou svih privrednih društava od 466,7 milijardi dinara za 14,6 odsto je veći od prošlogodišnjeg, dok je neto gubitak u izosu od 322,9 milijardi dinara snmanjen za dve petine.
Privredna društva su nakon više godišnje tendencije smanjivanja broja zaposlenih započete 2009. godine blago ojačala radne resurse, rečeno je na konferenciji.

Ukupan broj zaposlenih u privrednim društvima bio je za 21.360 veći nego 2014. godine, pa su ona zapošljavala ukupno 992.531 radnika.

Povećanje zaposlenosti bilo je najizraženije kod društava koja su zapošljavala od 51 do 250 zaposlenih i od šest do 10 zaposlenih, dok je povećanje zaposlenosti kod društava koja su imala od 11 do 60 radnika bilo neznatno manje.

Najintenzivniji porast broja zaposlenih obeležio je privredna društva u Topličkoj oblasti, gde je broj radnika povećan skoro za trećinu (oko 1.553 radnika).

Stamenković je dodala da su javna preduzeća u 2015. beležila značajno bolje rezultate tako da su ukupno iskazala 8,4 milijardi dinara dobitka za razliku od 2014. godine kada je njihov negativan neto finansijski rezultat iznosio 44,0 milijardi dinara.

U njima je i broj zaposlenih smanjen za 739, dodala je Stamenković.
Stamenković je dodala da je ukupan poslovni ambijent u Srbiji tokom protekle godine poprimio znatno pozitivnije obrise i da je domaća ekonomija počela posetepeno da oživljava.

Blaga relaksacija ukupnog privrednog okruženja evidentna je i u poslovanju pravnih lica i preduzetnika, rečeno je na konferenciji.

Finasijski izveštaji za 2015. godinu morali su biti dostavljeni u elektronskoj formi, podsetila je Stamenković i dodala da još oko 30.000 pravnih lica treba da dostavi izveštaje do kraja juna.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bilansi stanja apr privredna društva zapošljavanje poslovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana