Tekst objavljen: 10.09.2016 16:00        


Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi ne može da stane na put rastu evra, piše njujorška banka "Morgan Stenli".

Bankari: Dragi, uzalud je, evro će "otići"

Zajednička valuta evrozone će verovatno ojačati za još pet odsto u odnosu na dolar do kraja ove godine, nakon što je u 2016. već porasla za 3,5 odsto, izjavio je Hans Redeker, glavni strateg za globalno tržište valuta u "Morgan Stenliju", izveštava agencija "Blumberg".

Kada se zvaničnici ECB-a budu sastali sutra, njihove napore za podsticanje ekonomskog rasta i inflacije u 19-članom bloku verovatno će osujetiti uporno jaka valuta, predviđa ta njujorška banka, koja je 10. najveći svetski trgovac devizama, prema časopisu Euromoney.

Evro i jen su ojačali ove godine usled spekulacija trgovaca da su napori za podsticanje rasta u Evropi i Japanu dostigli svoje granice.

Dalje opuštanje monetarne politike ECB-a neće uspeti da neutralizuje uticaje na evro koji će generisati rast valute, dok osiromašene evropske banke drže novac kod kuće, rekao je Redeker.

Prema njegovom mišljenju, na rast evropske valute može uticati i dolar, koji će, smatra on, posle nedavnog jačanja verovatno izgubiti zamajac s obzirom na veliku verovatnoću da će Fed ostati pri usporenoj dinamici zaoštravanja monetarne politike.

Procena "Morgan Stenlija" je u suprotnosti sa srednjom prognozom analitičara, koji su u anketi "Blumberga" predvideli da će jedinstvena valuta oslabiti na 1,09 dolara do kraja godine.

Većina ekonomista u anketi "Blumberga" predviđa da će ECB proširiti program kvantitativnog labavljenja pre kraja godine, budući da je inflacija u evrozoni i dalje znatno ispod cilja centralne banke od blizu 2,0 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija jačanje evra japanski jen evro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana