Tekst objavljen: 06.02.2014 13:30        


Predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić kaže da su štedni ulozi u bankama Srbije sigurni i ocenio da je moguć pad bankarskih kamata ukoliko se održi stabilnost domaće ekonomije i inflacija zadrži na niskom nivou.

Bankari: Ovo je "crvena lampica" kad birate banku

Za štediše je najvažnija sigurnost banaka i raspoloživost sredstava u bankama, rekao je Savić za RTS i dodao da "u domaćim bankama postoje kompetentni ljudi, bar u velikoj većini njih, koji vode računa o njihovoj stabilnosti i sigurnosti".

Predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović ukazao je da najpre treba obratiti pažnju ko su akcionari jedne banke i kakva je njihova reputacija kada se odlučujete kojoj banci poveravate svoju štednju. Jedna od "crvenih lampica" koja građanima treba da se upale, kada se odlučuju kome poveriti štednju, je visina kamate na štednju pogotovo ona koja je viša od tržišne, jer tu sigurno nešto nije u redu, imajući u vidu da je sada ona između 2,5 i tri odsto godišnje na štednju u evrima.
Govoreći o mogućnosti skorijeg pada kamata u domaćim bankama, Savić je ocenio da će to biti moguće ukoliko stabilnost ekonomije bude održana na postojećem nivou i inflacija ostane na niskom nivou, poput sadašnjih četiri odsto.

Savić je rekao da kamate u Srbiji polako padaju i to je dobro, prenosi agencija Tanjug.

Predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke Goran Pitić rekao je za RTS da je država još ranije osigurala stabilnost bankarskog sistema tako što je garantovala za štedne uloge do 50.000 evra, a takvih uloga ima oko 90 odsto od ukupno 8,5 milijardi evra koje se nalaze na štednji u bankama.

Bez obzira na sve to, građani treba da obrate pažnju u kojoj banci štede, upozorio je Pitić. Kada je reč o kamatama na dinare, Pitić je rekao da se može očekivati da one padnu ako inflacija ostane na sadašnjih četiri odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke kamata na štednju kamate na štednju štediše štednja banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana