Tekst objavljen: 27.12.2013 9:15        


U Srbiji danas nije lako kupiti ni osnovne životne potrepštine, a kamoli stan ili kuću. To je bez kredita gotovo nemoguće. Tržište nekretnina je stalo. Za one koji bi do svog krova nad glavom dobra vest je da se naredne godine može očekivati pad kamata na stambene zajmove.

Banke dogodine obaraju kamate na stambene kredite

U Srbiji je danas u toku otplata 84.000 stambenih kredita. Građani ih uglavnom otplaćuju redovno, sudeći po tome što su banke ponudile tek 500 kuća i stanova na prodaju zbog neizmirenih obaveza, odnosno za toliko nekretnina je aktivirana hipoteka.

Kakva će biti ponuda naredne godine, i stambenih kredita i stanova, onih novih i oduzetih, tek ostaje da se vidi. Ali može ohrabriti to što, kada jedna banka krene s povoljnim ponudama, kolege to obično slede. Razigravanje konkurencije uvek donosi povoljnije uslove.
Većina nekretnina na koje se zajmovi otplaćuju je uzeta uz po­moć subvencija koje je davala država i obezbeđeni su preko Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih zajmova.

Ti programi su omogućili bankama da daju kamate pod beneficiranim uslovima pa su indeksirani zajmovi zato imali godišnju stopu od 4,5 odsto plus šestomesečni euribor, koji je uglavnom bio oko 0,35 posto. To, naravno, važi za zajmove u evrima jer onih dinarskih i nema.

– Nedostaka novca za subvencionisanje će svakako uticati na odluku o kupovini stana. Toga smo svesni i zato već za početak naredne godine pripremamo ponudu za buduće kupce koja će biti povoljnija od postojećih komercijalnih zajmova – kaže prvi čovek Centra za stambene kredite Erste banke Todor Duša­nić.

Bez pomoći države, pod čisto komercijalnim uslovima, kamatna stopa za stambene kredite sada je sedam posto na godišnjem nivou. Naravno, radi se o kreditima u evrima. S obzirom na to da su u pitanju zajmovi koji se vraćaju na rok od 20 do 30 godina svaki dodati procenat donosi dodatni trošak koji se može meriti hiljadama evra. Koliki će taj dodatak biti zavisi od cene stana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    jovan 28.12.2013 13:07

    rado bi ja uzeo stambeni kredit i da imam novi stan ali sa platom od 200 evra,ne mogu ni da zivim mesecno.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke klijenti banke klijent banke kamate na kredite kamata na kredite kupovina stana stan na kredit kredit za stan stambeni krediti stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana