Tekst objavljen: 23.01.2020 12:25        


Čelnici velikih banaka i drugih finansijskih institucija odbacili su predloge da ne čine dovoljno u borbi protiv klimatskih promjena i oduprli su se pozivima da odbiju rad s klijentima koji su glavni zagađivači

Banke ne žele da prekinu poslovanje sa velikim zagađivačima

Komentari su usledili na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u utorak, nakon što je klimatska aktivistkinja Greta Tunberg ukazala na kompanije za koje je rekla da ne rade dovoljno, izvestio je Financial Times.

Mike Korbat, izvršni direktor "Citibank", rekao je da nije posao banaka da osiguraju da kompanije usvajaju ekološki prihvatljive poslovne modele jednostranim odricanjem od finansijskih sredstava za poslove koji imaju veze sa zagađenjem.

"Ne želim da budem oštar kraj koplja, što znači da ne želim da budem onaj koji govori (kompanijama) ili sprovodi standarde u industriji ili biznisima", rekao je.

Dodao je: "Ne želim da budem osoba koja diktira pobednike i gubitnike. Posao banke je da podrži zajednice u kojima posluje. To nije diktiranje rezultata".

David Solomon, izvršni direktor "Goldman Sachsa", koji je nedavno radio na početnoj javnoj ponudi naftne kompanije Saudi Aramko, rekao je da njegova banka neće "povući crtu" tako što će odbijati da savetuje klijente koji su glavni zagađivači."Ako tražite liniju, ne postoji linija. Dogodila se tranzicija koja je u toku, a moje je mišljenje da će to biti multidecenijski prelaz gde vidimo promene u načinu na koji ljudi raspoređuju kapital", rekao je Solomon tokom panel diskusije.

"Trebalo bi da prestanemo da prikupljamo novac za kompaniju koja proizvodi fosilna goriva? Odgovor je ne, to nećemo prestati da radimo".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Brajan Duperreault, izvršni direktor AIG-a, ponovio je liniju Solomona: iako je naglasio da AIG prihvata održivost (delimično pod pritiskom vlastitih radnika), takođe je rekao da još nije spreman da nametne pokrivač zabrane pružanja osiguranja za pomenute kompanije.

Umesto toga, rekao je na panelu u Davosu kako je još uvek spreman pomoći "dobrim" kompanijama koje koriste fosilna goriva i aktivno se trude da pređu na manje štetne vrste poslovanja, jer želi da podstakne prelazak na bolje ponašanje.

No drugi upravljači imovinom, poput Hiromichi Mizunoa, glavnog investicijskog službenika japanskog Vladinog fonda za penzijska ulaganja, zauzeli su drugačije mišljenje. On je rekao da je sada važno da menadžeri imovine podržavaju zelene finansije, bez obzira na pritisak potrošača ili vladina pravila.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
veliki zagađivači davos greta tunberg banke zagađenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana