Tekst objavljen: 20.09.2021 12:45        


Banke neće naplaćivati troškove sudskih procesa koji su protiv njih pokrenuti u vezi sa naplatom troškova kredita, saopštilo je Udruženje banaka Srbije

"Banke neće naplaćivati sudske troškove za već pokrenute postupke"


"Što se tekućih sporova tiče, banke su iskazale načelnu spremnost da u slučaju svakog povoljnog ishoda spora ne naplaćuju od druge strane (tužilaca) troškove koje su same imale u vezi vođenja svakog pojedinog spora, kao od strane koja je izgubila spor, već da ti troškovi ostanu na teret banke", piše u saopštenju.

Predmeti u kojima je doneta i izvršena presuda protiv banaka, takođe neće biti predmet bilo kakve pravne akcije banaka protiv klijenata, dodaje se.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ističu da očekuju da se nakon stava Vrhovnog kasacionog suda stavi račka na jedan period koji je, kako kažu, bio iscrpljujući i za banke i za klijente.

Stavovima koje je doneo VKS naš pravosudni sistem približio se pravosudnim sistemima Evropske Unije i zemalja regiona, u kojima je identičan stav još ranije zauzet i na šta smo već duže vrem ukazivali", piše u saopštenju.

Podsetimo, Vrhovni kasacioni sud je prošle nedelje doneo pravni stav kojim je zaključio da je bankama dozovljeno da ugovaraju i naplaćaju troškove kredita.

1 komentar

  1. User image
    vlastimirka vlastic 24.09.2021 9:15

    banka nije ,,ugovarala,,naknade za pustanje novca i obradu kredita vec ih nametala..razlicito od klijenta do klijenta od minim 0.5% do cak i 2% od iznosa kredita koji su unapred naplacivali tj u momentu pustanja kredita klijentu.ravnopravnost ugovaraca se kod ovih slucajeva ne podrazumeva.klijent ,,pregovara,,sa monopolistom podrzanim od strane drzave..nemoguce ravnopravan status pregovaraca.
    ovo vise nije niti ce biti pravna drzava jer nema pravne sigurnosti.
    dakl;e svi izgubljeni sporovi do donosenja,,kupljenog,, stava kasacionog tela-koji su podmiceni kao i drzava kojoj ce verovatno banke snositi troskove buducih izbora/a za kupovinu dela opozicije mnogo para ce trebati/ ponavljam resene sporove realizovati a podnesene povuci i novac ulozeni vratiti strankama koje su do sada verovali pravosudju i drzavi.U suprotnome insistirati na resavanju svih 170000 predmeta po starom i naplatiti od banaka i ne podnositi/jer dalje nema smisla/nove zahteve..sve drugo je farsa bez obzira kako je u drugim drzavama ..ko moze sem narodne banke da odredi opsta pravila ponasanja banaka i u skladu sa zak o obligacionim odnosima..

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sudski troškovi banke Vrhovni kasacioni sud troškovi obrade kredita Udruženje banaka Srbije tužbe protiv banaka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana