Tekst objavljen: 24.04.2014 12:00        


Građani kojima su banke tokom 2008. godine neosnovano podigle kamate na kredite, a u proteklih pola godine ih nisu pozvale da im vrate više zaračunati novac, mogu sami da ostvare svoja prava odlaskom na šalter i podnošenjem zahteva.

Banke nevoljno vraćaju novac uzet od klijenata

Naime, pišu Novosti, klijenti banaka koje su povećale rate pre šest godina bez objektivnih razloga, već, kako su obaveštavale klijente, „u skladu sa svojom poslovnom politikom“, prema preporuci Narodne banke Srbije iz juna prošle godine, imaju pravo na smanjenje kamata i isplatu više naplaćenog novca kroz prevremenu otplatu zajma.

Za građane koji su otplatili svoje kredite, a banke su im povećale neosnovano kamate, preporuka o vraćanju novca ne važi. Naime, ovaj predlog NBS nema retroaktivno dejstvo. Najviše građana koji su platili veću cenu kredita od ugovorene jesu oni koji su uzimali kratkoročne pozajmice odnosno gotovinske zajmove. Neke banke su za ove zajmove u evrima naplaćivale kamatu i od 26 odsto, odnosno duplo više od ugovorene kamate.
Neosnovanim povećanjem kamata najviše su bili ugroženi građani koji su uzeli stambene kredite u švajcarskim francima. Njima su pojedine banke povećale kamate i tri, četiri puta. Donošenjem Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga 2011. godine bile su u obavezi da kamate vrate na prethodni nivo, a od prošle godine i da umanje dug za više zaračunate rate.

Prema preporuci Narodne banke Srbije, a koju su podržale sve banke, klijenti imaju pravo da, ukoliko su oštećeni prilikom otplate kredita neosnovanim povećanjem kamate do usvajanja Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, dobiju obeštećenje.

Ukoliko je banka bez objektivnog razloga povećala mesečne obaveze, vratiće korisniku zajma kroz prevremenu otplatu. Neke banke su odlučile da tu razliku nadoknade kroz smanjenje kamata do kraja otplatnog perioda. Pri tome, pišu Novosti, banka ne može klijentu da naplati nikavu naknadu zbog izmene rata otplate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke krediti u švajcarcima krediti kamate na kredite kamata na kredite

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana