Tekst objavljen: 12.06.2016 16:00        


Uplata avansa za letovanje u inostranstvu, bez obzira na sumu, u bankama u Srbiji košta od deset do čak 20 evra.

Banke odrezale provizije za uplatu letovanja

Kada je Beograđanin S. B. uplatio avans od 100 evra na račun vlasnika apartmana u Grčkoj, izbegavajući agencije, nije očekivao da će mu biti naplaćena provizija od čak 20 odsto. Na njegovo čuđenje dobio je odgovor da je u pitanju ukupna naknada banke koja šalje i koja prima novac i da ona iznosi 2.150 dinara bez obzira na to da li avans iznosi 100 ili 1.000 evra.

- Minimalna provizija je određena tarifnikom i iznosi 1.200 dinara. Ne može biti manja, bez obzira na to što ste naš klijent, ali može da bude veća ukoliko banka preko koje uplaćujete avans nije u sistemu s bankom vlasnika apartmana. U tom slučaju provizija ide i do 20 evra - pojasnili su za „Blic“ u jednoj stranoj banci u Srbiji, a istu priču potvrdili su nam i u banci s domaćim vlasnikom.

Osim što košta, bankari priznaju da je procedura uplate avansa prilično komplikovana. Potrebni su podaci o vlasniku računa na koji se uplaćuje novac - ime i adresa vlasnika, naziv banke, međunarodne oznake računa SWIFT i IBAN.

U banci je potrebno otvoriti i devizni račun na koji se prvo uplaćuje novac, a potom isplaćuje na ime avansa. Ovakva procedura u pojedinim bankama košta dodatnih 300 dinara.

Interesantno je i da vas bankari savetuju da u odeljak „svrha uplate“ upišete „slanje novca za izdržavanje lica“ kako biste izbegli dodatni trošak od nekoliko stotina dinara. Banke u Srbiji godišnje zarade više od 34 milijarde dinara ubirajući naknade i provizije od svojih klijenata.

Dušan Uzelac sa portala „Kamatica“ kaže da su banke danas više nego likvidne i da imaju novac, ali da nemaju kome da prodaju kredite i da zato često povećavaju različite provizije.

Povoljnije elektronski

Avans za letovanje u inostranstvu moguće je uplatiti i preko sve popularnijeg e-bankinga, odnosno interneta. U tom slučaju banka nema troškove struje, papira i radnika, ali provizija ipak nije značajno povoljnija i iznosi minimalno 800 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Aleksandar 07.06.2016 13:54

    Poštovani,

    Za avansne uplate u zemlje regiona Crna Gora, BIH, Hrvatska, omogućeno je slanje međunarodne poštanske uputnice na šalterima Pošte Srbije. Usluga predstavlja pandan WU uplati, s tom razlikom što je moguće novac podići samo u poštama u navedenim zemljama. Provizije su znatno niže, i za građanstvo je ovo jedan način više da doznače novac nekome u inostranstvu, bez dodatnih troškova na SWIFT-u(BEN, OUR i SHA), gde banka ne može da vam kaže koliko iznosi provizija koorespodentske banke, što znači da ako izaberete (opciju SHA-da podelite troškove slanja), neko će tamo umesto 50,00 eura koliko ste mu vi poslali, dobiti samo 45e,47e,40e (trošak zavisi od koorespodentske banke), ili pak ako odaberete (OUR) za slanje ćete platiti paprenu proviziju.

    Pozdrav,
    Aleksandar

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
provizija banke naknada banke banke letovanje dušan uzelac kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana