Tekst objavljen: 30.11.2015 13:15        


Iz Ministarstva finansija poručili su, da su bankama dali preporuke vezane za građane koji imaju kredite u švajcarskim francima, a koje bi trebalo da uzmu u obzir platežnu moć svakog pojedinačnog klijenta i njegovog domaćinstva, kao i tržišne okolnosti kada se zadužio. 

Banke su dobile preporuke za dužnike u CHF

Preporuke se, prema navodima ministarstva, ne mogu tumačiti kao pokušaj mešanja u slobodu ugovaranja, ali podrazumevaju da će ih banke razmotriti i primeniti na osnovu individualnog pristupa svakom klijentu.

"Očekuje se da banke i njihovi klijenti, uvažavajući preporuke, pronađu međusobno prihvatljiv način za prevazilaženje situacije", poručuju iz ministarstva dodajući da je situacija komplikovana jer je švajcarac jačao u odnosu na evro i dinar, a istovremeno je pala cena stanova na domaćem tržištu.

To je, kako je navedeno, uslovilo da veliki broj građana izgubi mogućnost da redovno plaća rate bakama.
"U okviru analize sagledana su i rešenja koja su primenjena, ili se razmatraju u drugim zemljama koje su se suočile sa sličnom problematikom", navode u Ministarstvu.

Resorno ministarstvo podseća da je Vlada Srbije formirala Radnu grupu kako bi pomogla građanima zaduženim u švajcarskim francima, i to na inicijativu premijera Aleksandra Vučića.

Preporuke su, kako navode, i nastale tako što je Radna grupa završila detaljnu analizu svih raspoloživih podataka o čemu je informisala predstavnike dužnika i predstavnike banaka.

U sastav Radne grupe su, osim ministra finansija i njegovih saradnika bili uključeni predstavnici Narodne banke Srbije i Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, a u radu aktivno i zapaženo učešće imali su i predstavnici Udruženja Efektiva, Udruženja banaka Srbije, kao i predstavnici šest domaćih banaka sa najvećim brojem odobrenih stambenih kredita u švajcarskim francima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    likica 30.11.2015 13:45

    Pod broj jedan NBS da ukinei valutnu klauzulu jer protiv Ustavna kod svih kredita indeksiranih u CHF i EUR, iskljucivo da budu vezani za dinar. Kolateral vec postoji- hipoteke, pa NBS i banke neka snose deo rizika. A NBS sa bankama su debelo su profitirale na racun gradjana i privrede, tj sve su to na kraju platili mgra, posebno NBS! te proklete 2002. ko je podlegao MMF-u i uveo valutnu klauzulu i indeksaciju, euribor i sl. treba zatvoriti jer je time MMF unistio Srbiju, njenu privredi i njene gradjane.!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti u švajcarcima banke švajcarski franak dužnici u švajcarcima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana