Tekst objavljen: 14.04.2014 12:00        


Mnoge banke sve teže izdaju građanima kreditne kartice, kako novim tako i starim klijentima čijem je „plastičnom novcu“ istekao rok važenja. Da bi se došlo do kartice ili da bi se ona produžila, sada je, naime, potrebno mnogo strpljenja i brdo papira - od potvrde o zaposlenju do poslednjeg plaćenog računa za fiksni telefon.

Banke sve teže građanima odobravaju kreditne kartice

Ukoliko, pak, neko nema fiksni telefon, moraće da ima dodatno obezbeđenje da bi dobio kreditnu karticu. A i kad se pribave svi papiri, valja sačekati bar mesec dana da se preuzme, pišu Novosti.

KAMATE I PAD

Za korišćenje kreditnih kartica bankari naplaćuje kamatu od 16,5 do 33 odsto na godišnjem nivou. U proseku, kamata je kod većine banaka od 24 do 30 odsto godišnje. Da su kamate visoke, ukazala je i Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, tako da se u narednom periodu očekuje njihov pad, jer su se stekli uslovi, kao i za dozvoljeni minus.
Bankari kažu da su rigorozni, jer je sve više građana koji ne izmiruju svoje obaveze na vreme. Upravo je najveće kašnjenje u namirivanju obaveza po osnovu kreditnih kartica i, prema podacima Kreditnog biroa, ono iznosi 13,9 odsto.

U Srbiji je do sada izdato nešto više od milion kreditnih kartica koje koristi oko 900.000 građana i oko šest miliona debitnih kartica, koje upotrebljava nešto više od četiri miliona klijenata.

Banke su odobrile 85,6 milijardi dinara limita, ali se koristi manje od polovine ovog iznosa. Glavni razlog su male plate i visoke kamate za korišćenje kreditnih kartica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Niska primanja su razlog što mnogi građani i ne mogu da dobiju kreditnu karticu, a oni koji je već imaju moraju da prođu novo „skeniranje“ da bi je ponovo posedovali.

Uz to, dok traje provera, a to je sada od dve do tri nedelje, a nekad i duže od mesec dana, ne mogu da plaćaju karticom ništa, ali u roku moraju da izmiruju svoje obaveze, odnosno da plate račun. Za to nema nikakvog odlaganja, navode Novosti.

Bankari ne žele da obrazlažu zbog čega je procedura ista i za dugogodišnje uredne klijente i za one koji su problematični.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kreditna kartica kreditne kartice klijenti banke klijent banke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana