Tekst objavljen: 19.01.2015 14:29        


Udruženje banaka Srbije će u petak održati sastanak kako bi se videlo da li će se izaći sa zajedničkom platformom kada je u pitanju rešavanje otplate krediti u švajcarskim francima, kaže predsednik Glavnog odbora ovog udruženja Goran Pitić.

Banke u petak raspravljaju o rešenju za kredite u CHF

On je za N1 rekao da će se tada videti da li postoji zajednička platforma ili će svaka banka, u skladu sa svojom poslovnom politikom, tražiti rešenja za klijente ali ističe da ipak nijednoj banci nije u interesu da dođe do aktiviranja hipoteka u slučaju da građani ne mogu da otplaćuju kredit.

Govoreći o situaciji da je država 2007. godine, podsticala uzimanje stambenih kredita u švajcarcima i da li zbog toga sada ima obavezu da pomogne građanima koji su je poslušali, Pitić navodi da bi on te dve stvari razdvojio jer se država tada vodila logikom da podstakne gradnju i prodaju stanova.

„Tada je namera države bila usmerena u razvoj privrede. Sada mora da vodi računa o interesima građana“, ističe Pitić koji je i predsednik Glavnog odbora Societe general banke.

Takođe je podsetio da je on svojevremeno bio protiv uzimanja kredita indeksiranih u francima jer su stručnjaci njegove banke procenili da je to rizično za klijente.

Prema njegovim rečima, odluka Švajcarske da ne brani kurs franka je poremetila tržište u celom svetu, švajcarska privreda je izgubila konkurentnost, odluka će uticati na kurs dolara, odnos dolara i kineske valute ali ipak su i procene švajcarske vlade takve da će kurs doći na 1,10 franaka za evro.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

14 komentara

  1. User image
    boris 19.01.2015 15:12

    ne verujem da će država a ni banke nešto posebno uraditi po ovom pitanju, mnogo bolje će ovaj problem rešiti države iz okruženja. voleo bih da grešim ali ......

  2. User image
    Zeka 20.01.2015 9:28

    Ne gresis i i nema potrebe da bilo ko reaguje ovde, jer Ugovor postoji da bi se postovao. Samo NBS kod Banaka koje su svojevoljno menjale kamatnu stopu, sve ostalo ste se vec dogovorili kada ste potpisivali ugovor...Veliki broj socijalnih slucajeva i podstanara placa porez da bi se od tog istog poreza pomagalo finansijski neodgovornima?! ne, ne, ne...Zao mi je ljudi ali ako hocemo sistem svako snosi odgovornost

  3. User image
    Predrag 20.01.2015 21:14

    Neka onda banke prodaju 22000 stanova a drzava nek ima socijalne slucajeve.

  4. User image
    Jelena 20.01.2015 23:57

    U Poljskoj krece istraga... uskoro ce i kod nas,pa da vidimo ko je bio neodgovoran

  5. User image
    daca 21.01.2015 9:33

    Ma ko je u ovoj drzavi odgovarao za bilo sta.pa jel Narodna banka odgovara za sunovrat evra, pa jel Vlada odgovara sto smo u uzasnoj finanasijskoj situaciji, ko je odgovoran za propale banke i firme........ Mi koji smo uzeli kreidte u svajcarcima urendo smo platili i poreze i osugaranja tih kredita kod NKOSK i visesrtruki rast svajcarca sve do sada......Koliko mi je muka od kredita, jos vise mi je muka od komentara "sami ste krivi". Da krivi smo jer smo na legalan nacina (nista nismo ukrali) hteli obezbediti krov nad glavom!!!

  6. User image
    Dragan 21.01.2015 19:32

    Ja bi zamolio da mi neko odgovori ako zna, da li su banke koje su nama dale te kredite zaista se i same zaduzile u svajcarcima.Cujem pojedine bankare da kazu kako su i same banke zaduzene u chf ali niko ne kaze koliko da li je to isti iznos ili samo neka manja kolicina da nam se zamazu oci.Znam da banke rade sve da bi vise zaradile i one nece prihvatiti nikakva oprastanja duga dokle god ih neko na to i ne natera.

  7. User image
    darko 21.01.2015 22:10

    Da Daco u pravu si, mi nismo hteli da ukrademo krov nad glavom, vec smo hteli na posten nacin da ga obezbedimo. Ja sam licno uzeo kredit u evrima, ali ista stuacija moze da me zadesi kao i vas. Ova drzava nije nikakav garant svojim gradjanima i sad se opet pokazalo da su ono koji kradu i otimaju pametniji (citaj posteniji) od nas. Sad ti isti osudjuju, jer smo mi navodno pohlepni!? Svako je uzimao kredit onako kako je mislio da ce najbolje proci. I ja bih uzeo u svajcarcima da sam ga uzeo ranije, jer nas je jedno vreme drzava ohrabrivala i stimulisala na iste. Cak su mi rekli i da dinarski kredit niposto ne uzimam, jer je najskuplji i prati potrosacku korpu, a ona je skocila gore nego svajcarac. Lako je onom ko je dobio od tate i mama, ili ceka da mu neko drugi resi stambeni problem, prica o tudjim greskama, a da su pri tom i sami bili kukavice da zagrizu i uzmu svoj zivot u svoje ruke. Sad oni glume neku veliku pamet. Kao da smo mi drage volje uzimali novac pod kamatu. Znam da od moje podrske i zaljenja sto ste se nasli u takvoj situaciji nemate nista, ali ista stvar moze i mene zadesiti i znam kako se osecate. A ovi... Ne daj boze da krene inflacija ili neko s... kukali bi kao da im je neko sve oteo.

  8. User image
    cika daco 22.01.2015 7:30

    ...malo krivis istinu na stranu koja tebi odgovara. Kriv si jer nisi hteo da poslusas savete guvernera i da se zaduzis u nekoj drugoj valuti a iz razloga jer si bio gramziv i zeleo manju ratu ili par kvadrata vise za istu ratu. Pozdrav od Zeke

  9. User image
    obican gradjanin 22.01.2015 17:00

    Zeka - klasican bot i primitivac!!! potpuno tipican primer mamlaza koji se nije informisao o svim cinjenicama, vec samo zna za jednu istinu! sigurno negde sljaka na drzavnoj plati i pljucka po svim ostalima.

    neverovatno koliko primitivizma

  10. User image
    Neimenovani izvor 22.01.2015 17:21

    Cika decko,

    Ja sam uzeo kredit u CHF 2006 kad je BAS TAJ GUVENER na sva usta vikao da ga uzimamo u CHF. Tako da pre nego sto ponovo nesto lupis, prva stani. I razmisli.

  11. User image
    neimenovani izvor 22.01.2015 17:24

    ...samo da dodam da su mi u EURima trazili 10000 vece ucesce nego u CHF. 10000 koje nisam imao. I nemoj da trolujes cika decko, ne treba nama nista iz tvog dzepa - mi cemo isplatiti nase kredite, zelimo samo da budemo zasticeni od drzave na nacin na koji su recimo i zasticeni gradjani pogodjeni poplavama, a nisu imali osiguranu imovinu, ili radnici zelezare itd. (primera milion).

  12. User image
    @Obican mali trol 23.01.2015 16:18

    Jako si prosvecen, sto se vidi iz nacina na koji komuniciras i kako nazivas nepoznate ljude...a i vidovid jer si pogodio gde radim i neke moje karakterne osobine (0 od 2)...ali kljucno je da si ipak argumentovano objasnio tu drugu istinu (stvarno sam mislio da postoji samo jedna istina...) o kojoj pricas i te poverljive informacije koje dobijas direktno od MMFa...
    Ipak, iako samo mamlaz mislim da imam malo vise informacija od tebe jer radim u jednoj od Banaka i direktno sam bio ukljucen u prodaju stambenih kredita od davne 2006/07/08...do danas.
    Druze, neimenovani - pregledaj izjave Radovana Jelasica, Soskica i ostalih zvanicnika pa se vrati na svoj komentar i razmisli jos jednom. Pozdrav svima

  13. User image
    neimenovani izvor 23.01.2015 19:47

    mamlaz jesi, samo dokazujes to. Idi spamuj neki forum gde ne dolaze obicni ljudi, vec samo takvi kao ti sto rade u banci i spamuju ljude u problem po zahtevu sefa banke, gde dolazi takvi kao ti, sa manjkom hromozoma.

  14. User image
    novosađanka 24.01.2015 16:26

    Kada sam uzimala kredit za stan, u evrima se plaćao metar kv. Naravno, nije mi švajcarac padao na pamet dok me nisu pozvali u banku da potpišem papire za odobreni kredit. I ja sam se iznenadila kada su spomenuli švajcarac. Pojma nisam imala kao i većina da se daje u toj valuti. Bančin činovnik me je ubedio da je to NAJSTABILNIJA valuta i trebam da ga uzmem. Naravno, kredit u dinarima, pretvoren u švajcarce, švajcarci u evre, i sve na jednom šalteru, pa vidite koliko sam u startu izgubila između prodajnog i kupovnog. Sa 13300,00 din prve rate, već 2008 sam bila kolika rata - tolika plata, a sada moja i muževljeva plata jedva rata. I?Ko je kriv? Da li sam u elementarnoj nepogodi. kako da izmirujem druge račune? Od 2007. živim kao marva, a iz banke opominju i dan ako kasnim od rate. Zovu, zovu, ..... Pa država je nekom majka, nekom maćeha. Sama sam kupovala i ako sam uplaćivala u fond firme zajedno kao i suprug, ali ništa nismo dobili, Sad šta nam dragi BOG da....

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kredit u štvajcarcima izmena kredita indeksiranih u CHF sastanak banaka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana