Tekst objavljen: 25.12.2013 10:00        


Narodna banka Srbije donela je odluku koja olakšava bankama rešavanje problema nenaplativih kredita. One su sada motivisane da u slučajevima kada dužnik ne može da vrati zajam, što pre počne naplatu potraživanja.

Banke u Srbiji imaju tri godine da reše loše kredite

Takođe, produžen im je rok sa godinu na 36 meseci, da se reše loših kredita, a da im to ne utiče na bilanse. Samim tim bi imale prostora da smanje kamate, ali od toga prema najavama bankara neće biti ništa.

Učešće problematičnih kredita, odnosno kredita sa kašnjenjem u otplati većem od 90 dana, u ukupnim kreditima bilo je - 20,6 odsto. Prema poslednjim podacima, u oktobru je učešće problematičnih zajmova kod preduzeća bilo 23,3 odsto, a kod stanovništva 9,3 odsto.

- U bankarskom sektoru suma problematičnih kredita trenutno je oko 400 milijardi dinara - rekao je Đorđe Jevtić, direktor Uprave za nadznor nad finansijskim institucijama NBS.

- Ukupni nivo loših zajmova povećan je za dva odsto. Na osnovu ranijih propisa NBS, kojima je omogućeno da se dospela potraživanja od firmi ustupaju drugim preduzećima radi rešavanja problema nenaplativih kredita, preneto je oko 40 milijardi dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otplata kredita nenaplativi krediti loši krediti krediti bankarski sektor bankarsko tržište banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana