Tekst objavljen: 02.04.2014 13:21        


Banke u Srbiji će 2014. i 2015. uplaćivati i vanrednu premiju u iznosu od 0,05 odsto kvartalno ili 0,2 odsto godišnje na stanje ukupnih osiguranih depozita. Agencija za osiguranje depozita saopštila je da se time obezbeđuju dopunski prihodi za rad Fonda za osiguranje depozita.

Banke uplaćuju i vanrednu premiju za osiguranje štednje

Time će godišnji priliv po osnovu naplate redovne i vanredne premije osiguranja depozita iznositi 0,6 odsto u odnosu na ukupne osigurane depozite u bankama.

U poslednje dve godine u stečaj su otišle tri državne banke - Razvojna banka Vojvodine, Agrobanka i Privredna banka Beograd, i privatna Univerzal banka, što je državu, po osnovu isplate njihovih depozita, koštalo oko 800 miliona evra.
Agencija je podsetila da osigurava depozite građana, preduzetnika, kao i mikro, malih i srednjih preduzeća do iznosa od 50.000 evra.

U slučaju da se nad domaćom bankom pokrene postupak stečaja ili likvidacije, Agencija osiguranim deponentima te banke isplaćuje njihove depozite, uvećane za dospelu kamatu, do iznosa od 50.000 evra.

Novac za te namene obezbeđuje se naplatom premije osiguranja od banaka, iz donacija, iz budžeta Srbije, zaduživanjem u zemlji i inostranstvu, naplatom potraživanja iz stečajne ili likvidacione mase i drugih izvora.

Svetska banka je za rad Fonda za osiguranje depozita odobrila kredit u iznosu od 200 miliona dolara, a predstoje pregovori s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditu iz predostrožnosti (po potrebi) Agenciji za osiguranje depozita od 200 miliona evra.

Agencija za osiguranje depozita je saopštila i da razmatra uvođenja naplate premije na osnovu procenjenog rizika poslovanja svake banke pojedinačno.

"Očekivani dugoročni efekti ovih finansijskih aranžmana posebno se odnose na održavanje i jačanje stabilnosti finansijskog i bankarskog sistema, a time i makroekonomske stabilnosti, što bi uticalo na rast ukupnih depozita i jačanje potencijala banaka u Srbiji", istakla je Agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke štednja štediše bankarski sektor bankarsko tržište klijent banke klijenti banke Agencija za osiguranje depozita bankarski depoziti depozit Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana