Tekst objavljen: 14.12.2018 10:32        


Na adrese oko 35.000 Beograđana sa dugovanjima za komunalije u periodu od novembra prošle do oktobra ove godine stižu iz "Infostana" opomene pred utuženje.

Beograđani: Izvršitelji prete prinudnom naplatom

Ako dugove ne izmire u roku od osam dana, biće pokrenut postupak prinudne naplate pred javnim izvršiteljem, navodi se u opomeni.

Međutim, jedan od čitalaca lista dostavio je opomenu sa izraženim dugovanjima za mesece koje je već platio, dodajući da je u "Infostanu" pred šalterom za reklamacije sreo i druge sugrađane sa sličnim problemom.

- Nije mi bilo jasno šta se dešava sa dugovanjima jer su mi tražili da platim dugove za mesece koje sam već izmirio. Istina je da nisam uvek plaćao sve račune za "Infostan", ali to su neplaćena dugovanja iz 2013. i 2014. godine - kaže Z. I., jedan od Beograđana koji su dobili ovakvu opomenu.

Ovakvi podaci na opomenama pred utuženje zbunili su građane i stvorili redove, kaže on, budući da nikome nije bilo jasno zašto mora opet da plati već plaćene račune.

- Pitao sam u "Infostanu" da li mogu da platim dugovanja za koja znam da ih imam, odnosno da dam novac za račune koje nisam platio. Rekli su mi da ipak platim dugove za one račune koji su mi ispostavljeni u opomeni i ja sam opet platio već plaćene račune, šta ću - priča Z. I.

Plaćamo već plaćene račune?

Međutim, u JKP "Infostan i tehnologije" objašnjavaju da ovo ne znači da su korisnici "dva puta platili iste račune", već da su se ranije pri uplatama nadoknađivala dugovanja za najstariji neplaćen, a neutužen račun, a da je ta praksa prekinuta proletos.

- Korisnicima se na svakom mesečnom računu prikazuje stanje obaveza, gde mogu da vide iznos neizmirenih dugovanja. Naše preduzeće je do maja 2018. knjižilo uplate korisnika na najstariji neplaćen, a neutužen račun, u skladu sa članom 312. Zakona o obligacionim odnosima. Budući da su neredovno izmirivali svoje obaveze, korisnici koji su dobili opomenu pred utuženje su svojim uplatama namirivali neplaćene obaveze po redosledu dospelosti - kažu u "Infostanu".

"Infostan" od proletos promenio sistem naplate kojim je bilo omogućeno dužnicima da "nadmudre sistem" i sačekaju da dug za komunalije zastari nakon godinu dana. Od tada "Infostan" uplate korisnika više ne knjiži na najstariji neplaćeni račun, nego naplaćuju "mesec za mesec", a za neplaćene račune sleduju tužbe.

Osam dana da izmire dug

Na opomenama pred utuženje koje su korisinici sada dobili jasno se navodi da imaju rok od osam dana od dana prijema opomene da isplate dug u celosti, jer će u suprotnom biti pokrenut postupak prinudne naplate pred javnim izvršiteljem, što je dodatno uplašilo već zabrinute građane.

- Pokušao sam da kontaktiram sa advokatom čije je ime naznačeno na opomeni, ali nisam uspeo jer na opomeni nema ni adrese kancelarije, niti kontakt telefona. Nisam znao šta da radim i kako da postupim u daljem procesu - dodaje Beograđanin Z. I.

Šta ako građani ne plate račun?

Kako navode iz "Infostana", zbog duga po osnovu neplaćenih, a dospelih komunalnih obaveza, predlozi za izvršenje se podnose isključivo javnim izvršiteljima u roku od godinu dana, da potraživanja ne bi zastarela. Izvršitelji imaju mogućnost i da zaplene imovinu ako dugovi ne budu izmireni u roku propisanom na opomeni, navode u ovom gradskom preduzeću.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Iako po zakonu nije u obavezi, naše preduzeće šalje korisnicima opomene pred utuženje i daje dodatni rok za izmirenje zaostalih obaveza, da ne bi bio pokrenut postupak prinudne naplate, pa da građani ne bi snosili dodatne troškove - navode u "Infostanu".

Opomene za 35.000 građana

Opomene zbog neplaćenih komunalija poslate su na adrese pet odsto korisnika, što je prema prema podacima "Infostana" 35.000 adresa. Da li su izvršitelji pribegavali zapleni imovine zbog neizmirenih dugova za komunalije nije poznato. U Komori javnih izvršitelja ne raspolažu tim podacima, kao ni drugim podacima u pojedinačnim predmetima javnih izvršitelja, osim kada u postupku nadzora kontrolišu rad javnih izvršitelja.

2 komentara

  1. User image
    Ing Zoran Vukov 25.12.2018 23:21

    Građani previđaju ključnu stvar a to je da dokumenat koji izdaje Infostan nije RAČUN već je to REDIZAJNIRANA PRIZNANICA koja tako treba da izgleda kao da je to RAČUN. Šta je račun ? račun se formira na osnovu Očitanih stanja mernih urežaja za vodu (vodomera, strujomera za zajedničku potrošnju i kalorimetra za merenje isporučene količine kwh objektu . Ovi podaci ne postoje ni u jednom dokumentu ni kada je izvršeno očitavanje ni ko je potvrdio očitano stanje na osnovu kojeg se izdaje RAČUN ZGRADI t.j. SKUPŠTINI STANARA čija je obaveza da izvrši podelu na pojedine korisnike a oni da svoju obavezu uplate Nalogom za plaćanje direktno JKP koje je izvršilo uslugu. Ovo pravo je ODUZETO KORISNICIMA , tako da oni nemaju dokumentaciju o stanjima i načinu podele. Znači korisnik treba da veruje da su njegova zaduženja ispravno određena i da nema uvid u te podatke. Naravno da je to smišljena prevara jer zgrada t.j. Skupština stanara nemaju duplikat računa koje Infostan TOBOŽE DELI.Infostan nema radnike koji očitavaju stanja već moraju da veruju da su podaci koje dobijaju kao i cenovnici JKP ISPRAVNI, a to znači da ni oni nemogu da garantuju da ispravno zadužuju korisnike. Da Zaduženja nisu tačna lako mogu da dokažem jer posedujem mesečna očitana stanja i vodomera i zajedničkog strujomera, kao i kalorimetra gde u dokumentu infostana ti podaci ne postoje.Kako neko može da tuži nekog kada su svi korisnici u zgradi platili dvostruko veći iznos za grejanje jer su navedeni podaci izostavljeni i sa falsifikovanim cenovnikom korisnici decenijama plaćaju nešto što nisu videli.Svakom treba da je jasno ako pogledaju fiskalni račun koji elementi su obavezni da sadrže a to nema dokumenat INFOSTANA: Drugo ni TERIJSKI GRAĐANI NE MOGU BITI DUŽNI jer su plaćanjem dvostruko većih iznosa za grejanje objekat preplatio svoje ispravne obaveze pa tako ni neki korisnik u zgradi nemože biti dužan. PODELA OBAVEZE JE NEZAKONITA JER NIKO NIJE OVLASTIO INFOSTAN DA DELI PRIVATAN RAČUN A pogotovo što su ti računi neispravni što se krije od korisnika i što bi za takav nezakonit rad trebalo da krivično odgovaraju jer je to naplata REKETA A NE DUGA.

  2. User image
    Ing Zoran Vukov 01.01.2019 22:07

    Da bi bolje shvatili prethodni komentar da korisnik ne može biti dužan i ako nije plaćao zaduženja na dokumentu Infostana , daću primer zaduženja za objekat koji plaća grejanje paušalno (bez prikaza obračuna što je nezakonito).U poslednjoj grejnoj sezoni isporučeno je u grejnom periodu 94,5265 kwh/m2 stanbenog prostora. Ukupni stanbeni prostor iznosi 8174 m2 gde se greje i hodnik i dr. Ukupno je isporučeno kwh 772.660 kwh po kalorimetru , i STVARNA OBAVEZA IZNOSU za ceo objekat 772.660 kwh x 7,57 din/kwh = 5.849.036,20 din. Ako podelimo iznos sa 8174 m2 stanbene površine =715,5659 din/m2 god je obaveza svakog korisnika da plati. Ako uzmemo da 5 korisnika nisu u nogućnosti da plate svoje račune cele godine (jer nesrećnici nemaju prihode -nemaju posao) njihova STVARNA OBAVEZA iznosi za 5x60 m2 stanbene površine (primer) =300 m2x 715,5659 kwh/m2=214.669,77 din . Šta je fakturisao Infostan bez obračuna? 8174 m2 x 1432,71 din/m2 god=11.7710.971,54 din .Korisnici koji su platili su 8174 m2 -300 m2=7874 m2 x 1432,71 din/m2 god=11.281.158,54 din i time platili dve grejne sezone godišnje. Oni su platili više od STVARNE OBAVEZE 11.281.158,54 din. STVARNA OBAVEZA IZNOSI 5.849.036,20 din a plaćeno je 11.281.158,54 din . Jasno je da je zgrada (koja ima merni instrumenat KALORIMETAR mora izdati račun za ceo objekat a ne prikazivati dugovanje na pojedinačne korisnike a da se uplate osttalih korisnika ne računaju. Tako je zgrada PREPLATILA USLUGU GREJANJA za 11.710.971,54 din (fakturisano svima - 5849.036,20 (stvarna obaveza= 5.861.934,80 (više fakturisano- reket) a više je naplaćeno - 214,669,77 din (od dužnika) = 5.647.265,03 din je preplaćeno i pored ovih 5 nesretnika koji nisu platili svoju obavezu a to nije dug već je naplata REKETA ali korisnici toga nisu svesni jer su predmet prevare i IZNUDE a što je krivično delo koje štiti Vlada sa izdatom Uredbom koja služi kako bi korisnici verovali da se naplata grejanja vrši ispravno .

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
infostan dug izvršitelji dug naplata duga Beograd

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana