Tekst objavljen: 30.08.2015 10:00        


Ministarstvo prosvete rešilo je da i u ovoj školskoj godini pomogne roditeljima koji nemaju novca za udžbenike.

"Besplatni" udžbenici  po ceni od 3.000 dinara

Međutim, iako se govrilo o besplatnim udžbenicima, istina je da će najsiromašniji dobiti pomoć, ali ne i ceo iznos.

- Nezaposlena sam, a suprug mi je na minimalcu. Predala sam dokumenta u školi i rečeno mi je da smo uvršćeni na spisak onih koji će dobiti besplatne udžbenike. Međutim, stigla mi je uplatnica da treba da doplatim 2.900 dinara. Bila sam šokirana - priča Marija B. (35), koja je mislila da za knjige svog prvaka neće morati da plaća ni dinar.

U Ministarstvu prosvete za “Blic” kažu da su za više od 150.000 učenika od prvog do osmog razreda obezbeđeni besplatni udžbenici. Na osnovu popunjenih zahteva roditelja i formuli za izračunavanje siromaštva, pun iznos sredstava za besplatne udžbenike, u 11 kategorija koji učenici dobijaju, u zavisnosti koji razreda pohađaju, iznosi od 4.000 do 8.000 dinara. Iako su osnovni udžbenici besplatni, mora se dokupiti sve što ide uz udžbenike, kao što su radne sveske.

- Roditelji su imali mogućnost da sa liste u školama izaberu, u iznosu koji su dobili, koji će im udžbenik obezbediti Ministarstvo. Zbog trenutne situacije i važećeg Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima, Ministarstvo nije u mogućnosti da ograniči cene udžbenika, tako da su cene udžbeničkih kompleta različite i zavise od izdavača do izdavača, a roditelji u pojedinim slučajevima moraju i pored sredstva koje je obezbedilo Ministarstvo, da dokupe određene udžbenike - kaže Slavica Jašić, član Komisije za dodelu besplatnih udžbenika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uđbenici knjige za školarce besplatne knjge ministarstvo prosvete

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana