Tekst objavljen: 27.05.2018 14:34        


Prodavac nekretnine koji je u braku u obavezi je da prilikom sklapanja ugovora i njegove overe kod notara povede bračnog partnera. To propisuje Porodični zakon, koji jasno definiše zajedničku imovinu.

Bez supružnika ne može da se proda stan

Naime, zajednička imovina je imovina koju su supružnici stekli ili kupili u toku trajanja bračne zajednice. To mogu biti nekretnine (kuća, stan, plac, lokal), ali i automobil, nameštaj, umetnine...

Kupovina stana nakon venčanja nije isto što i kupovina nekretnine pre sklapanja braka, barem ne po pitanju prava svojine. To znači da ukoliko kupite stan na vaše ime pre stupanja u brak, on će i nakon venčanja biti vaša privatna svojina. Međutim, ako rešite da nekretninu kupite nakon stupanja u brak, on postaje zajednička svojina, pa u tom slučaju važe i neka druga, stroža pravila. Tada nekretnina postaje zajednička imovina oba bračna druga i njom, kao takvom, oni upravljaju zajednički i sporazumno.

Zakonska je pretpostavka da su udeli supružnika u zajedničkoj imovini jednaki, tačnije iznose po 50 odsto, ali važno je naglasiti da je na sudu moguće dokazivati i drugačije.

Kod zajedničke imovine smatra se da je pravo svojine na određenoj nekretnini upisano na oba supružnika, čak i onda kada je upis izvršen samo na jednog od njih, pod uslovom da nema odluke suda ili pismenog sporazuma o deobi. Ovo sve isto važi i za uknjižbu, tj. kada je upis nepokretnosti u Katastar izvršen samo na ime jednog bračnog druga, podrazumeva se da se upis odnosi na oba supružnika.

Ono po čemu se zajednička imovina najviše i razlikuje od posebne (lične) imovine je to što supružnici ne mogu samostalno, bez saglasnosti drugog bračnog druga, raspolagati zajedničkom bračnom imovinom i prodavati je.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    jovan 29.05.2018 11:38

    Da li znate kako se tretira nasledstvo, u kontekstu deobe imovine. ( nasledstvo od roditelja).

  2. User image
    Milan 30.05.2018 7:32

    Poštovani,

    Molim Vas za odgovor za sledeće :
    Stan je kupljen u bračnoj zajednici na osnovu kredita (nosilac kredita je supruga, suprug je sadužnik), nakon nekog vremena došlo je do razvoda i kredit plaćaju oba supružnika po 50%. Stan je posle razvoda uknjižen 1/1 na ime supruge.
    Pitanje kakav je status supruga u vlasništvu stana.

  3. User image
    Stanka 10.04.2020 23:42

    Molim savet.kuca je kupljena u zajednici,supruga nosioc kredita ,sama otplacuje.na papiru se vodi na nju 1/1.kredit je svez,oko godinu dana.koja su prava supruga u slučaju razvoda?hvala.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Prodavci nekretnina cena nekretnine supružnici agenti za nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana