Tekst objavljen: 23.01.2014 13:29        


Nameru za investiranje u bankarski sektor Srbije izrazile su Ekspobanka iz Letonije i Halk banka iz Turske, kao i Rojal grupa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, pišu Novosti i navode da je Halk banka podnela zahtev za davanje prethodne saglasnosti za sticanje vlasništva u Čačanskoj banci.

Čačansku banku hoće i Rusi, Francuzi, najbliži su Turci

Takođe, u bankarskim krugovima sve se više pominju francuska Sosijete ženeral, ali i ruska VTB banka, kao zainteresovani.

Turska Halk banka je zasada na vrhu potencijalnih kupaca, ali za nju je problem to što želi širu mrežu ekspozitura, ne samo na lokalu, odnosno u Čačku i okolnim mestima, već pre svega u Beogradu gde želi da smesti svoju centralu. Čačanska banka u glavnom gradu ima samo dve ekspoziture i nedovoljno prostora što znači da bi morala da kupuje kvadrate.

Čačanka banka je i u ovom kriznim vremenima uspela da postane dobra udavača, pre svega zbog Evropske banke za obnovu i razvoj koja je njen vlasnik sa 29,9 odsto. Takođe, tu je prisutan i IFC ogranak Svetske banke, sa 19,98 odsto. Državni udeo je 28,48 odsto.

Ukupni kapital banke sada iznosi 44,48 miliona evra, dok je ukupna aktiva na kraju septembra bila 294,4 miliona evra, navode Novosti.

Banka sa sedištem u Čačku imala je na kraju septembra 15.502 klijenta, od čega 78 odsto čini stanovništvo. Takođe, raspolaže sa 24 filijale u Srbiji i 385 zaposlenih. Vrednost jedne akcija te banke na Beogradskoj berzi je oko 12.000 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
čačanska banka banke bankarsko tržište bankarski sektor Srbija prodaja banke kupovina banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana