Tekst objavljen: 19.11.2013 10:45        


Milanu R. ovih dana isplaćena je stara devizna štednja iako je čak četiri štedne knjižice zaturio, a banke gde je novac pre dvadeset godina oročio - otišle u stečaj. Ovo pravo ostvaruju i sve štediše koje se nađu u ovakvoj situaciji jer država je još 2002. donela odluku i počela isplatu stare devizne štednje, koja će trajati i naredne tri godine.

Čeka vas stara devizna štednja i ako je banka u stečaju

Prvih godina bile su namirene štediše s manjim iznosima, a iz godine u godinu povećava se suma koji se isplaćuje. Tako su 2002. godine sve štedište dobile po 276,10 evra, 2003 - 380 evra, a 2004. 530 evra.

Bez posebne kamate

Inače, na ovu štednju država je već ukalkulisala i dva odsto kamate, ali na nju ne mogu da računaju i štediše Dafiment banke i Jugoskandika. Štediša koji je zaturio knjižice pa sada želi da podigne svoju štednju, bez obzira na to što je ranije mogao da podigne novac, ne može da računa na posebnu kamatu.
Kasnije je isplata zavisila od preostalog iznosa štednog uloga. Za to su i dobili obveznice koje mogu da naplate svakog 31. maja u punom iznosu, odnosno ako se odluče za njihovu prodaju preko Beogradske berze, ali uz određen diskont.

Naravno, i u slučaju da banka ode u stečaj, građani koji su u njima imali ulog mogu da računaju na svoj novac. Njihova situacija je specifična i za njih je nadležna Eurobanka.

- U banci su mi tražili potvrdu od MUP gde sam bio od 2001. i kasnije. Nije im bilo jasno što do sada nisam podigao novac. Problem je što sam štedne knjižice otvorene u Jugobanci i Investbanci bukvalno zaturio, srećom posle i pronašao - priča Milan R. Ovih dana isplaćeno mu je oko 4.000 evra, a toliko je novca bilo na četiri knjižice.

Da bi se štedni ulog položen u nekoj od ovih banaka nad kojima je pokrenut postupak stečaja ili likvidacije zamenio u obveznice Republike Srbije, odnosno da bi mogao novac da im bude isplaćen, štediša mora da priloži i određenu dokumentaciju.



To podrazumeva deviznu knjižicu ili karticu deviznog računa i potvrdu o stanju na deviznom računu od banke u stečaju ili likvidaciji. Ako je reč o štednji kod Dafiment ili Jugoskandika, neophodni su i ugovori.

U Eurobanci kažu i da je potreban i dokaz o prebivalištu vlasnika štednje u Republici Srbiji, na dan 4. jula 2002. godine. Nju štedište mogu da dobiju u MUP-u.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Grdana Todorovic 15.01.2018 15:35

    Molim za odgovor vezano za staru deviznu stednju
    Nasledjenu knjizicu saUSD imamo brat i ja kodosnovne Stopanske banke_Komercijalna banka filijala Beograd. beograd.
    Nesto su nam isplatili u ratama a zatim stopirali sa obrazlozenjem da R.Srbija mora i njihovim stedisama da vrati dugove.
    Sada neznam kome da se obratim po tom pitanju i kakva su moja pava?
    Unapred se zahvaljujem GordanaH

  2. User image
    Katarina 26.08.2020 17:23

    Da li je moguće i dalje uzeti štednju iz banaka u stečaju. Konkretno me interesuje PKB banka?
    Hvala i pozdrav,
    Katarina Zoric

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke banke devizna štednja stara devizna štednja štediše štednja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana